Тръмп – държавният глава, който е готов да остане аутсайдер

Новият президент на САЩ запазва реториката от предизборната си кампания
21 яну 2017 12:06, Елена Кирилова
60
Тръмп – държавният глава, който е готов да остане аутсайдер
Снимка: Reuters

Доналд Тръмп пое поста президент на САЩ в петък по същия начин, по който проведе своята предизборна кампания - залагайки на смес от търговски похвати за убеждаване и голо презрение към установения политически ред.

И правейки това, той изпрати ясен сигнал към страната и света: че планира да управлява така, както управляваше кампанията си, отказвайки да съчетае действията си дори с Републиканската партия, като залага на отправянето на посланията си директно към американския народ, пише в свой анализ Ройтерс.

Тръмп не направи нищо, за да разсее опасенията, че ще пренесе култа към личността, който видяхме в предизборната му кампания, директно в Белия дом, и не предложи почти нищо, за да се помири с десетките милиони американци, които не гласуваха за него в изпълнените с най-големи разногласия избори в съвременната история на САЩ.

Тръмп предложи апокалиптична визия за реалността: една Америка, обсадена от престъпността, имиграцията, тероризма и нечестните търговски сделки.

Още по темата

“Американската сеч спира точно тук и спира точно сега”, обеща той, представяйки се като защитник на обикновения американец.

Мрачната картина, с която Тръмп скицира страната, се изправя лице в лице с доказателства, че икономиката е в добро състояние, престъпността намалява, а сигурността и безопасността не са застрашени.

След като предупреди хората относно степента на проблемите, Тръмп предложи, както направи и по време на предизборната си кампания, че той и неговото “движение” са единственото решение. Той не спомена републиканците в Конгреса, с които може да си партнира в управлението, и със сигурност пропусна демократите, които яростно му се противопоставят.

По време на кампанията си Тръмп се държеше като аутсайдер. И вчера, докато отправяше речта си, стана ясно, че възнамерява да остане такъв - бунтовнически лидер, който поема властта, докато единият му крак все още е на бойното поле.

Продължавайки популистките теми от предизборната си кампания, той осъди политиците, посочвайки, че от години те са просперирали за сметка на обществото. Той се отказа от по-сериозна реторика, типична за такива случаи, залагайки на по-слаби и популистки коментари.

“Политиците просперираха, но изчезнаха работните места и фабриките затвориха врати”, заяви той. “Властта защити себе си, но не и гражданите на нашата страна”.

“Ние прехвърляме властта от Вашингтон и ви я даваме обратно на вас, хората на Америка”, коментира още той.

В речта си Тръмп подчерта, че от този ден нататък страната ще се управлява с нова визия, поставяйки САЩ на първо място. Неговите предложения за по-големи разходи за инфраструктура, по-силен граничен контрол и силна изолация в някои отношения, може да не отговарят напълно на приоритетите на републиканците. Същевременно той успокои притеснените републиканци с избора си на кабинет и с плановете си бързо да започне с опитите да премахне част от политиките на досегашния президент Барак Обама.

Според историци в речта на Тръмп се е чуло ехото на Франклин Д. Рузвелт. Новият държавен глава спомена “забравените” американци, оставени на заден план от търговските сили и глобализацията. Чуха се и думите на Ричард Никсън за “мълчаливото мнозинство”. Експертите откриха и връзка с някогашните заявки на Роналд Рейгън за възвръщането на величието на нацията.

Но според Джулиан Зелизър, историк от Принстънския университет, в думите на Тръмп “има повече гняв”, отколкото в миналото, докато той подчертаваше акцентите в речта си чрез по-категорични жестове с ръце.

Като цяло новият президент прекара малко време в опити да се хареса на по-голям брой американци, които не го одобряват, според проучвания на общественото мнение. Речта му може би отразява най-много думите на Рейгън от 1981 г., в които тогавашният президент говори за “празни индустрии” и икономически проблеми. Но Рейгън наследи една икономика, бореща се със стагфлация и 7,5% безработица. За сравнение при управлението на Обама икономиката добави работни места в частния сектор в 80 последователни месеца, а безработицата е 4,7%.

Картината, нарисувана от Тръмп, “вероятно не е онази, която всички американци споделят”, твърди Томас Алан Шварц, историк от Университета Вандербилт. И все пак той насочва темата към “усещането за национална криза и спад”.

56-годишната Белинда Бий, дошла да види Тръмп от Мурсвил, Северна Каролина, твърди, че вярва, че той ще се бори успешно с ислямския тероризъм и ще остане политически аутсайдер.

“Страната сега принадлежи на народа, а не на политиците”, обобщава тя.

Още анализи четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
4
 
! Отговори
Тръмп е велик преди 7 години
Тръмп ще бъде политически лидер а аутсайдери ще са всички които не го поддържат
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
първата дама -огромна разлика със мишелката и хитлери
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първата първа дама която говори развален английски, а мъжът е върл противник на имиграцията.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 52. Знаеш ли как мислят богатите ? Ако едно и също нещо, например една бутилка Кока-кола, в този магазин струва 1,00 лв, а в другия 1,10 лв, ще си я купя от първия. Защо да давам повече пари за едно и също нещо.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоа бате първо чехкиня после словакиня за жена , явно няма американка или англичанка за него
39
2
 
14
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
На нов президент и на ново прасенце да не се радваме , защото не знаем каква *** ще излезе . (пример оБАМА -човек на мира ,па излезна човек на разрушението в Близкия Изток )
38
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя няма да изкара дълго. Ще забатачи работата по всички фронтове. Ще създаде големи проблеми на Америка от което ще спечелят само враговете и. Ние покрай Русия също ще спечелим.
37
2
 
4
 
! Отговори
REKLAMA преди 7 години
Президента на Америка е РЕКЛАМА за милиарди , просто Маркетинг и Реклама на 150%
36
3
 
8
 
! Отговори
ами преди 7 години
той е мъж със здрави ръце ,а не като демократите с меки китки ,брао застани като мъж стига с тези откачали европееиски извратяняци
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мале, колко наивници има тука. Милиардерът и членовете на правителството му които притежават богатство което е равно на богатството на 100 милиона американци ще седнат да се грижат и работят за бедните и ще вземат властта от Вашингтон и ще я дадът на народа. Това ако не е нагъл популизъм здраве му кажи.
34
3
 
11
 
! Отговори
позитивно преди 7 години
Най после бели усмихнати хора ,а бялото символизира чистота, красота и надежда ,стига вече с тези *** с бели зъби като тьмни *** в бяла нощ ,светулки и падащи звезди ,не да е честит и да има силата да се пребори с акулите на сухо като соровци и там подобни без почвени хора
33
4
 
16
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Брей тези либерални соросо *** не се спират да плюят човека ... защо, защото казва истината .. америк. работник със своя труд издържа хиляди търтеи от разни фондацийки, блогъри, чиято единствено свършена работа е да плюят я по Русия, я по Китай и т.н. ... но вече гювеча свършва и тези лентяи трябва да се хващат за работа като Асен Генов подобни нему лежачи по софийските павета
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
..."и не предложи почти нищо, за да се помири с десетките милиони американци, които не гласуваха за него"...Еми "убийте Тръмп", "еб и се Тръмп, разбити магазини и улици, как точно трябваше да се помири? Типично за либерастията, обвиняват потърпевшия, а виновниците - просто изразяват мнение.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Тръмп - президент ! Радев -президент . 34 - Ти си е пръссс в гъсссс. А сега кви.чи !
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Новина от преди малко,фондация- бъдеще за България!? закрива своята дейност."Значи едно от пипалата на Сорос е отрязано. Секват кинтите към определени групи в България.
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не е пророк в собствената си родина! Я се опитайте тук да отмените социалните помощи за ...ганскоте орди, които живеят изцяло на гърба на работещите??? Ще има чупене и трошене, протести и соросоиден вой до небесата! Както сега в САЩ! Пожелавам му успех на Тръмп. Тези, които гласуваха за него, работят за Америка и създават благата, крепят традиционния американски дух. Благодарение на тези хора Америка е станала силна и велика.
28
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недоумявам какъв е този телешки възторг сред пyтлерастите за избора на нов президент на Америка? Да не би да е обещал да вдигне качеството на лосионите за вана? Или пък да удвои купоните за храна в на изток от Урал? Или може би да им подари самолетоносач който не го дърпат и не пуши като запален петролен кладенец? О, бедна мyрзилке, пак ще си с пръсссс в гъссссс
27
1
 
27
 
! Отговори
xaxxaaxxx преди 7 години
Аутсайдера спечели, както и в България преди първия тур се говореше че няма шанс Радев, това е народите по света искат промяна от тая пасмина която го управлява сега, същото ще стане във Франция, Германия а оттам и другите държави, плащат на медиите да бълват мръсотия, хората ги виждат тия неща, спомняте си след първия тур по медиите всичките министри се изредиха да говорят че са били хубави и ни очаква апокалипсис-Радев, сега протестират срещу Тръмп но кои- интелигенцията ли ... точно обратната
26
2
 
17
 
! Отговори
скоро преди 7 години
Чакат ни интересни времена,света тотално се променя но най очакваното ще е срещата Путин-Тръмп от която ще зависи много....
25
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ИМПИЙЧМЪТ ДЕ!