Общинският съвет в София върна името на част от бул. "Янко Сакъзов"

Заседание на Столичен общински съвет от 16. 09. 2016 г.

© Юлия Лазарова

Заседание на Столичен общински съвет от 16. 09. 2016 г.

На днешното си заседание Столичният общински съвет отмени решението си от юли 2015 г., с което променя името на улица, смятана дотогава за част от бул. "Янко Сакъзов", на "Конрад Аденауер". Предложението за отмяна бе внесено от Войслав Тодоров (Коалиция "Сердика", в която влизат АБВ и "Български социалдемократи"). На 24 ноември той бе сред протестиращите пред сградата на Столична община, които искаха да бъде върнато старото име.


Общинските съветници гласуваха с пълно единодушие за отмяната на решението си, въпреки дългия спор помежду им и прозвучалите обвинения в пристрастия към комунизма и фашизма, обявени за престъпни режими.


През 2015 г. името на улицата от северната страна на парка "Заимов", дотогава именувана "Янко Сакъзов", както булевардът от южната страна на парка, бе променено на "Конрад Аденауер". На нея се намират жилищните кооперации с нечетни номера на булеварда, разделен от парка, галерията "Васка Емануилова" и салон "Янко Сакъзов" на Столичния куклен театър.





До прегласуването на решението се стигна след протест от 24 ноември на граждани и общинските съветници Борис Цветков (БСП) и Войслав Тодоров (Коалиция "Сердика") пред сградата на Столична община. Тогава те бяха поканени на разговор в сградата от заместник-председателя на общинския съвет Николай Стойнев. На нея се разбра, че в регистрите на общината улицата няма име и реално решението на общинския съвет не е влязло в сила.

Ключови думи към статията: