Цацаров предложи за наказание и двама прокурори и следовател

Цацаров предложи за наказание и двама прокурори и следовател

© Георги Кожухаров

След като през седмицата се заговори по-активно за сигналите на главния прокурор за проверки на съдия Мирослава Тодорова и на Софийския градски съд, днес той е предложил на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарни производства срещу двама прокурори и един следовател. В съобщението на пресцентъра на държавното обвинение не се споменават имената на предложените за наказание магистрати.


Цацаров е внесъл предложение до прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу районен прокурор следовател от Ямбол


заради хазарт в работно време,




с което са извършили дисциплинарни нарушения и нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, които сериозно накърняват престижа на съдебната власт.


Предложението идва след проверка от прокурори от отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура, образувана по сигнал на директора на областната дирекция на МВР. Тя е обхванала действията на прокурора и следователя при разследване за кражба.


В хода на досъдебното производство като веществени доказателства са били приобщени два броя оптични носители, съдържащи записи от вътрешните камери, монтирани в игрална зала "Тангра" в града. По-късно е установено, че те нямат отношение към разследваното престъпление. За сметка на това на тях се виждало как прокурорът и следователят в работно време играят на машини за хазартни игри.


При проверката се разбрало още, че около година двамата магистрати многократно са посещавали и играли на инсталираните съоръжения за хазартни игри, основно в работно време. Което представлява дисциплинарно нарушение, посещението на зала за хазарт пък накърнява престижа на съдебната власт, съобщава пресцентърът на прокуратурата.


Другото предложение на Цацаров е насочено срещу обвинител от окръжната прокуратура в Пловдив. Проверката на дейността му е на антикорупционното звено към Софийската градска прокуратура. В хода й са установени


три случая, при които прокурорът е нарушил принципите на независимост и почтеност.


Единият от случаите касае разследване срещу двама души за държане на наркотици с цел разпространение, по което прокурорът е постигнал споразумение със защитника на единия обвиняем. Той обаче е извършил престъплението при условията на опасен рецидив, като прокурорът му определил наказание от 3 години затвор при първоначален строг режим. Със споразумението обаче на извършителя на престъплението не било наложено кумулативно предвиденото в закона наказание глоба. "Размерът на глобата в тези случаи е от 10 хил. лв. до 50 хил лв., пише в съобщението на държавното обвинение.


След внасяне на споразумението в съда за одобряване прокурорът излязъл в отпуск по болест. На негово място бил определен друг прокурор от пловдивската окръжна прокуратура. Докато бил в болничен, предложеният от Цацаров за наказание обвинител посетил колегата си, който поддържал сключеното от него споразумение в съда, в кабинета му. Като започнал да го убеждава да поддържа споразумението, независимо че с него не е била предвидена глоба. Определеният за участие пред съда прокурор казал, че без глобата споразумението противоречи на закона и морала и трябва да се предложи промяната му. Прокурорът настоявал колегата му да поддържа споразумението и да не се налага глоба, което правил и в последващи телефонни разговори между двамата.


Пред съда обаче "заместващият" прокурор поискал увеличаване на наказанието с 6 месеца и налагане на глоба от 10 хил. лв. В този вид споразумението е било одобрено от съда.


С тези действия прокурорът е нарушил принципа на независимост на българските магистрати, пише в съобщението.


Вторият случай, който е дал основание на Цацаров да предложи прокурора за наказание, е заради разследване за данъчно престъпление срещу петима души, при което прокурорът също нарушил принципа на независимост, почтеност и благоприличие.


Наблюдаващ разследването е друг прокурор, който задържал за 72 часа трима от разследваните, за които е поискал постоянен арест от съда. По тази причина предложеният за наказание прокурор посетил кабинета на зам. окръжния прокурор на Пловдив, който бил в отлични колегиални отношения и семеен приятел на наблюдаващия прокурор по делото за данъчно престъпление. Целта на посещението е била зам. окръжният прокурор да предаде на наблюдаващия, че "зад задържаните лица и процесното дружество стоят много големи хора и тези големи хора знаели как да се отблагодаряват".


Третият случай, при който предложеният за наказание прокурор е нарушил принципа на почтеност и благоприличие спрямо районния прокурор на Карлово, от когото поискал да наруши принципа на случайно разпределение на преписките и делата.


Причината за искането за смяна на наблюдаващ прокурор по конкретно разследване била, че "синът на един мой приятел нещо е закъсал при вас". Предложеният за наказание прокурор получил категоричен отказ от колегата си.