Заради закъсняващия ремонт зала "Фестивална" ще отвори напролет

Заради закъсняващия ремонт зала "Фестивална" ще отвори напролет

© Министерство на младежта и спорта

Зала "Фестивална", която трябваше да отвори врати през ноември, ще е готова за лека атлетика през пролетта.


Това стана ясно от инспекцията на спортния министър в оставка Красен Кралев в съоръжението. В прессъобщението на ММС обаче за закъснение не се говори.


Ремонтът на залата започна на 11 февруари и по задание и договор с изпълнителя трябваше да завърши за 270 дни (около девет месеца).




Вместо това първите атлети ще могат да влязат в нея едва след европейското първенство в зала в Белград през март. Обикновено тогава атлетите излизат да тренират навън, защото започват подготовка за летния сезон.


"Ремонтът на зала " Фестивална" е един от проектите, с които се гордея изключително много, защото нямаше планове за нейната реконструкция. Решение на нашия екип е да започне да се занимава с нея. Осигурихме средствата и тя ще стане истинско бижу", каза той при посещението днес


"За съжаление не ни стигна времето да реализираме изцяло идеята си за обособяване на един атлетически център тук като ремонтираме и стадион "Академик", но се надявам да получим възможност да го направим през новия мандат", каза Кралев.


Спортният министър инспектира ремонта на залата

© Министерство на младежта и спорта

Спортният министър инспектира ремонта на залата


Досега са демонтирани са съществуващите спортни съоръжения и седалките, подменени са старите покривни елементи - водосточни тръби, ламаринени обшивки и улуци.


В момента се подменя съществуващата метална дограма с нова PVC дограма, извършва се топлоизолация на покрива, изпълняват се мерки за пожарозащита на металната покривна конструкция, ремонтират се съблекалните, фоайетата и тоалетните и се обработват подовите настилки в залата, които се подготвят за монтаж на новата лекоатлетическа писта, както и трибуните за поставяне на седалките.


Предстои да бъдат монтирани новите седалки, писта и новото информационно табло. Пистата и съоръженията към нея са в България и се съхраняват на склад. Пистата на "Мондо" ще бъде с четири коридора.


Ще бъде модернизирана също отоплителната инсталация, ще се извърши ремонт на ВиК инсталациите и ще се изгради система за пожароизвестяване.


Залата ще разполага и с две нови трибуни – за 540 и 220 места. Капацитетът й за състезания по лека атлетика ще бъде 2700 места, а за останалите спортове – до 3000. При концерти съоръжението ще може да приеме до 6000 зрители.


Цялата стойност на ремонта е около 7 млн. лв. без ДДС, от които 4 милиона са средства на собственика - държавната фирма "Академика 2011" ЕАД и 3 милиона по договор за енергийна ефективност.