Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Китай е доволен от избора на Тръмп за посланик на САЩ в Китай

1 коментар
Тери Бранстад

Номинацията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп за посланик на САЩ в Китай е положителен сигнал за развитието на двустранните отношения, коментират китайски държавни медии. В същото време те отбелязват, че Тери Бранстад, губернаторът на щата Айова, на когото се спря Тръмп, ще трябва обаче да отговори на очакванията, породени от изявленията му, че е против конфронтацията с Китай, предаде Ройтерс.

В Китай Бранстад е смятан за стар приятел, създал връзки с президента Си Цзинпин преди 30 години, когато той е бил в Айова, за да се запознае с американското селско стопанство. Номинирането му за посланик може да помогне за намаляване на напрежението между двете най-големи световни икономики, казват дипломати и експерти.

В същото време обаче Тръмп направи остри изказвания срещу Китай и се обгради със съветници и членове на правителството, които са привърженици на твърд курс към Пекин.

Китайската информационна агенция Синхуа припомня, че когато през 2015 г. Си Цзинпин бе на държавно посещение в САЩ, Бранстад е отхвърлил в интервю антикитайската риторика и е изразил надежда, че следващият американски президент ще работи за подобряване на сътрудничеството и търговията, а не за конфронтация с Китай. Сега е време той да направи това заедно с Тръмп, се казва в коментар на Синхуа.

"Очакваме, че неговото познаване на Китай и приятелството му с китайските и американските лидери ще му помогнат да улесни развитието на най-важните двустранни връзки в света", посочва Синхуа и добавя, че ако номинацията на Бранстад бъде потвърдена от Сената, това ще е положителна крачка от страна на Тръмп към добри и стабилни връзки между Пекин и Вашингтон.

Китайското външно министерство нарече Бранстад "стар приятел на китайския народ" и приветства избора на Тръмп.

Тръм беше казвал, че когато встъпи в длъжност, ще обяви Китай за "валутен манипулатор" заради това, че изткуствено държи нисък курса на юана, за да печели от износа си, и заплашваше, че ще наложи наказателни такси за китайските стоки, влизащи в САЩ. Освен това този месец взе необичайното решение да приеме обаждане от тайванската лидерка Цай Ингвен, което предизвика дипломатически протест на Китай, за който Тайван не е суверенна държава, а отцепила се провинция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Kiril Kovatchev
    #1

    Не се бойте, вратовръзките с марка Тръмп ще продължават да се правят в Китай.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.