Български "Батмобил" тръгва по улиците на Калгари

Дизайнерът Енчо Енчев създаде проекта за благотворителна кауза
36
Български "Батмобил" тръгва по улиците на Калгари
Кадър: Енчо Енчев

Този умопомрачителен на вид "Батмобил" не е реквизит от следващия филм за героя на Готам, а проект на български дизайнер по специална молба на една благотворителна организация в Канада. И късметлиите в град Калгари може би скоро ще го видят материализиран по улиците.

Дизайнът е дело на Енчо Енчев. Потомък на няколко поколения тревненски майстори-резбари, Енчо се е насочил към по-съвременни форми и от години работи като старши 3D-дизайнер в софийското поделение на гиганта в областта на компютърните игри Ubisoft (по заглавия от ранга на Assassin's Creed).

Но автомобилите са му хоби, а предишното му упражнение върху темата за батмобила се превърна в световна сензация и бе препечатано от издания като GQ и британския Top Gear. "Когато Холивуд прави следващия филм за Батман, дано да потърси вдъхновение от проекта на Енчев", написа Top Gear.

"Преди няколко месеца с мен се свърза един благороден човек, който носи костюма на Батман и помага на деца със здравни проблеми", обяснява Енчев. "Той се беше впечатлил от първия ми концепт за Батмобила и ме помоли да проектирам нова кола - по-практична и функционална, така че да може да вози в нея децата... Не можех да кажа "не" на такава благородна кауза.

Реших да комбинирам елементи от последните батмобили с части от модерните суперколи. Във филмите на Кристофър Нолан, Брус Уейн кара черно Lamborghini, което също ме вдъхнови за някои елементи - забелязва се най-вече отпред и отстрани. Задницата е по-проста, напомня на класическия батмобил от филмите на Тим Бъртън и ползва стари задни светлини от Ford Mustang", споделя Енчев.

Още снимки и информация за звездния проект четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: калгариЕнчо Енчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До Анонимен 23.Щатите са ми мерило единствено по организация на труда, но в никакъв случай като среда за живеене. Колкото до патентите, патентова се там, където са парите и пазарите. За да е защитено едно изобретение то се патентова и в САЩ, и в ЕС, и в Япония и в Китай. Скоро и в Индия ще патентоват, защото производствата се изместват от Китай в Индия, заради по-евтината работна ръка.
18
0
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До oт CиднeйAв$тpaлияВ САЩ и клиент на кафене може да осъди заведението за това, че се е подхлъзнал на кафето, което сам е разлял преди секунди, а на картонената тръба, опаковаща карта пише, че ако се удариш с нея по главата ще те заболи.Софтуерни патенти няма в Европа по същата причина, поради която посредствен писател не може да патентова художествено произведение, в което мъж среща жена, те се влюбват после се разделят, мъжът се жени за друга, тя умира и пак се събира с първата и т.н.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха балкански разбирач. Няма буш, буш ти е мозака от токсичната среда която обитаваш на балканите! нито някога се е наричало буш. Ние в Новия Свят (аз съм аустрелиан гражданин) му казваме аутбак. Като SUV-а на Митсубиши се казваКакво си синхронизирал в БГ законите е САМО И ЕДИНСТВЕНО за твоя вътрешна консумация с която те хранят. На останалия свят не му дреме. В USA ще ти издадът софтуерен патент, а в БГ не защото им е забранено.
16
3
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До oт CиднeйAв$тpaлияХоди си паси кенгурутата в буша ! Законите за авторското право, патентното право и въобще касаещото интелектуалната собственост в България са съгласувани с европейското законодателство:"Under the EPC, and in particular its Article 52,[1] "programs for computers" are not regarded as inventions for the purpose of granting European patents"Софтуерни патенти има там, където не властват принципите, а корпоративните интереси. Принципът е изобретателя да получи дял от реализирана печалба на база изобретението, а не да се спира прогреса!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До П.Петровтака че ако искаш да говорим за патентни закони просто ЗАБРАВИ че тази балканска държавица съществува бе! Дори не си и помисляй че си чел нещо какво ти да е от тия смешни патенти закони без пукната пара стойност! Дали си ми чел български закони или от Бангладеш разлика няма. Ти наистина ме уби, или живееш в свой паралелен свят или си мислиш че годината е 1985Всичко се патентова в USA! Там е закона, аз ти дадох насока какво да четеш но ти наистина се прояви като балкански разбирач
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До П.Петровтака че когато се говори за патенти, никой няма в предвид територията на смешна държавица от Балканите. Да ми четеш закони на някаква никому неизвесна държавица е се едно да ми четеш закони от Бангладеж. Наистина ти казвам, разсмя ме как можа дори да си помислиш да ми отваряш БЪЛГАРСКИ ЗАКОНИ, Боже Боже!Ама на хал хабер си нямаш понятие бе човек. Ти луд ли си, кой го е еня за патенти в някаква умряла държавиця беВсичко се патентова в USA. Казах ти какво да четеш, чети USA законите
13
0
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До Анонимен 14Ето ти от "Закон за патентите и регистрацията на|полезните модели" цитат:" Ограничаване действието на патента Чл. 20. Действието на патента не се разпростира върху:1 използване на патентованото изобретение за нетърговски цели с оглед на лични потребности, ако не нанася значителни материални щети на патентопритежателя; "Обърни внимание на "нетърговски цели" !Май, май не аз съм "поредния балканец "разбирач"" ?Извини се !
12
0
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До Анонимен 14Прочети "ЗАКОН ЗА ПРОМИШЛЕНИЯ ДИЗАЙН" чл. 19. Обърни внимание на словосъчетанието "копират или да използват в търговската дейност""Чл. 20. Правото по чл. 19 не се разпростира върху:1. използването на дизайн, когато се осъществява за лични потребности или с експериментална цел;"Я пак прочети статията и виж къде пише, че ще се направи в България самата кола.Ще ползват стандартно шаси, върху което ще сложат произведено в Канада фибростъкло,а дизайна нашето момче ще им го прати по е-мейл.Отворко ?
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До П.Петров"Първо това е дизайн, а митница на интернет няма,"Май първо трябва да направиш връзка с гръбначния за да прочетеш статията да ни обЯсниш как според теб "тръгва по улиците на Калгари" нещо от Интернета? Все си мисля че това дето ще върви по улиците трябва да е нещо като кола а не просто фантазия"Второ не е с комерсиална цел," - би ли ми показал къде по точно в закона пише текст освобождаващ от patent levy продукти с не комерсялна цел?Май и ти си поредния балканец "разбирач"
10
0
 
3
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Ама в лудницата в Сидни май нивото не само че е много ниско, но и някои пациенти страдат от грандоманщина и шизофрения? Като се научиш да се изразяваш правилно и да си зимаш хапчетата, тогава ще си говорим за патенти. Освен това въпросния прототип явно е направен по лиценз, понеже го е поръчала организация, така че спокойно може да пиеш една студена вода приятел.
9
2
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Споко ! Първо това е дизайн, а митница на интернет няма, днес е в България, след 10 секунди е в Канада или работилница в Китай. Второ не е с комерсиална цел, т.е. патентите не важат.Мен ме притеснява друго ... Никъде не видях държач за баница и стойка за боза!Така де! Без тези важни за родната действителност аксесоари, някак не мога да го припозная като роден! Иначе си е красота.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До |V|art!n"Форми не могат да бъдат патентовани, отвори патентния закон и чета"---по полека се изказвай от панелната килия, там лузърите може и да ти поверват но в цивилизацията си има закони и ако искаш да видиш как се патентова дизайна започни с Design Patent Application Guide има обеснени законите и всичко. Това не е да вкарваш фалшиви Адидас и Пума маратонки на женския пазар явно толкова ти е нивото, но в Новия Свят сме на друг level на развитие. Така че СЛАБ (2), седни си
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До |V|art!n"Форми не могат да бъдат патентовани, отвори патентния закон и чета"-----по полека се изказвай от панелната килия, там лузърите може и да ти поверват но в цивилизацията си има закони и ако искаш да видиш как се патентова дизайна започни с Design Patent Application Guide има обеснени законите и всичко. Това не е да вкарваш фалшиви Адидас и Пума маратонки на женския пазар явно толкова ти е нивото, но в Новия Свят сме на друг level на развитие. Така че СЛАБ (2), седни си
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да пусне детски играчки по Коледа
5
4
 
1
 
! Отговори
oт CиднeйAв$тpaлия преди 7 години
До |V|art!nСЛАБ (2) седни си!Дизайн на коли ако казваш че не може да бъде патентован по добре заминавай за Китай или ВиетНам, там е така. За цивилизованите хора имаме закони, които очевидно не важат за клошове като теб
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами хубава работа ама.. българска - дай да крадем копираме и подправяме чуждите дизайни и патенти, това ни е силата, дори вече ни е национален спортИ кво общо има къде работил той и баждaнаците му, нито Ubisoft е българска фирма нито нещо свързано с това има. Тоя е някаква маймунка на която подфърлят фъстъци в клетката им в София. Такива места им казват Невърленд, така го наричат западняците, идва от приказката за Питър Пан и странта където хората не порастват. И тоя е горд че е в Neverland ли?
3
1
 
8
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Форми не могат да бъдат патентовани, отвори патентния закон и чета, а си зимай също и хапчетата, че явно те е боднала някоя много отровна буболечка и си изкуфял :)
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да направи един бойкомобил че нашия нема се събере у бронираната лада!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Енчо, колата е извратена!