Град Гълъбово е обгазен, екоинспекцията съветва хората да не излизат

Архивна снимка.

© Асен Тонев

Архивна снимка.

Има превишение на нормите на серен диоксид във въздуха на Гълъбово, съобщи БНР. От Регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора призовават хората да не напускат жилищните сгради и работните си места.


Автоматичната станцията, разположена в центъра на Гълъбово, е отчела в три последователни часа – от 12 до 14 часа норми на серен диоксид от 1.7 до 2.3 пъти над пределно допустимата концентрация.


Екоинспекцията е уведомила компетентните институции в общината да приложат оперативния план за действие за защита на населението. Указанията на Министерството на здравеопазването в подобни ситуации са хората да затворят прозорците на жилищните и работните си помещения и да не ги напускат, докато не се понижат концентрациите на замърсителя на въздуха – в случая на серния диоксид.


От Регионалната инспекция по околна среда и води са издали и предписания на четирите топлоелектрически централи в комплекса "Марица изток", които са източник на обгазяването, да намалят мощностите си и да увеличат степента на пречистване на серните емисии.


Всичко, което трябва да знаете за: