Изборна лаборатория: Орешарски за президент

Пламен Орешарски заедно с ДПС в Кърджали

© Фейсбук профил на Орешарски

Пламен Орешарски заедно с ДПС в Кърджали

Включването на Пламен Орешарски в изборите за президент може да бъде обявено за най-голямата изненада. Подкрепата за кандидатурата му от ДПС, която дойде по-късно, вече не беше толкова учудваща. В средата на кампанията въпросите и хипотезите защо бившият премиер отново е на политическата сцена обаче продължават да са много повече от отговорите.


В първото проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч", направено в началото на октомври, когато вече бяха ясни всички кандидат-президентски двойки, за Орешарски беше отчетена подкрепа от 0,5 %. А в изявите си политици от ДПС говорят за него като за бъдещ президент (електоралната подкрепа за партията през септември пак по данни на същата агенция е 5,1%).


Възможно ли е наистина толкова непопулярен кандидат и с изчерпан политически имидж като Орешарски да стане дори трети в състезанието за президент и как точно. Защото въпреки фокуса и интереса върху ДПС по време на всички изборни кампании, точните механизми на влияние и агитация на партията в силните й райони са малко познати. Това дава възможност за изследване на базата на данни, факти и проучвания на място.




Затова блогът "Отворен парламент" и "Дневник" избраха да поставят фокус върху участието на бившия премиер и ДПС в изборите.


Проектът "Изборна лаборатория: Орешарски за президент" търси отговори:


- Защо всъщност бившият премиер напусна кабинета си на преподавател в УНСС, за да обикаля в кампанията и компанията на ръководството на ДПС предизборно
- Каква е кампанията на Орешарски и какви са ролите в нея на кандидат-президентската двойка и на ДПС
- Кой финансира кампанията на Орешарски
- Какво означава, че подкрепата на ДПС ще е "във всичко"
- Ще даряват ли средства политици от ДПС и близки до партията бизнесмени като физически лица за Орешарски
- Какви са посланията на Орешарски към избирателите на движението
- Каква е самостоятелната кампания, която ДПС прави за изборите
- Защо Орешарски е избраният от ДПС кандидат
- Как и дали ДПС ще успее да прелее гласовете си към Орешарски (ако наистина това е целта)
- Възможно ли е избирателите на движението да не припознаят бившия премиер като техен президент
- Какво мислят избирателите и какво очакват
- За кого ще гласуват българите в Турция
- Каква ще е "сериозната цена" на гласовете за Орешарски, която ДПС ще търси на втори тур
- Какви ще са ефектите от изборите за ДПС
- Ще подкрепи ли Пеевски Орешарски като се включи в предизборните му прояви
- Към кого ще прелее подкрепата си ДПС на втори тур


Тези избори ще бъдат и първите, в които участва партията на бившия лидер на ДПС Лютви Местан - ДОСТ. Как ще се представи тя в т.нар. райони на ДПС и доколко лесно ще бъде измерено дали подкрепата за Цецка Цачева, която те заявиха че дават, ще е благодарение на ДОСТ или на партийната работа по места на Цветан Цветанов също е интересно за изследване.


Екипът на проекта, в който влизат експерти от "Отворен парламент", журналисти и редактори от "Дневник" и tanuki films задава въпроси, търси отговори, ще анализира данни, ще обикаля районите, в които традиционно се гласува за ДПС и евентуално предизборни прояви на Орешарски и партията или отделни такива. В първите два дни от работа по проекта стана ясно, че няма публично обявена програма на срещите с избиратели и %всичко се решава в движение".


"Изборна лаборатория: Орешарски за президент" вече има три епизода, които може да гледате тук или във "Фейсбук".


Епизод първи (в две части) - защо участието на Орешарски и ДПС в тези избори е интересно, какво показва, какъв може да бъде ефекта и представяне на проекта:

Епизод втори - разговори с щаба на Орешарски и преасташето на ДПС за кампанията и финансирането й.

Епизод трети - разговор в ЦИК за особеностите на финансиране на кандидат, издигнат от инициативен комитет и на партия, която прави кампания, но няма пряко издигната номинация за президент.


Гледайте следващите епизоди на "Изборна лаборатория: Орешарски за президент" в профила на "Дневник" във "Фейсбук". Вашите въпроси и коментари по време на живите излъчвания ще бъдат много полезни.


Информация, снимки, сигнали за кампанията може да изпращате на [email protected]


Още материали четете в специалната тема "Президентски избори 2016".


Всичко, което трябва да знаете за: