Въвеждане на европейска заповед за запор на банкови сметки ще одобри кабинетът днес

Въвеждане на европейска заповед за запор на банкови сметки ще одобри кабинетът днес

© Цветелина Николаева

Предложение на Министерството на правосъдието за въвеждане в българското законодателство на европейска заповед за запор на банкови сметки ще бъде гласувано от правителството днес. Мотивите на вносителите са транспониране на европейски регламент в нормите на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК).


"С нея се създават допълнителни възможности за кредитора за бързо запориране на средства по банкови сметки на длъжника на територията на целия Европейски съюз. В същото време тя предвижда достатъчно гаранции за защита правата на длъжника срещу злоупотреба от страна на кредитора", се посочва в мотивите на вносителя.


Европейската заповед за запор ще се прилага в случаите, в които кредиторът е с местоживеене в една държава членка, а съдът и банковата сметка, която подлежи на запориране, се намират в друга държава членка. Или когато съдът, който разглежда молбата за заповед за запор, се намира в една държава членка, а банковата сметка – обект на заповедта за запор, е в друга.




Регламентът ще се прилага от 18 януари 2017 г. и всяка държава членка трябва да изпрати на Европейската комисия информация за прилагане на регламента, в която трябва да посочат определените компетентни органи по издаване и по изпълнение на европейска заповед за запор, органа, компетентен да получава информация за сметките на длъжника, тарифата за таксите и др. като срокът за това е бил 18 юли 2016 г.


Предложенията предвиждат компетентният орган за издаване на европейска заповед за запор на банкови сметки да е първоинстанционният съд, който трябва да разгледа спора по същество, ако нейното издаване се иска преди предявяване на спора по същество. Предвижда се възможност за искане за издаване на европейска заповед за запор във всяко положение на делото, включително в рамките на разглеждането му пред последната съдебна инстанция.


Производството по издаване на европейска заповед за запор на банкови сметки следва да е бързо и ефективно, поради което ще се определи централизиран орган за получаване на искания за банкови сметки, който без забавяне да предприема необходимите действия и да предоставя исканата информация на запитващия съд. Това ще бъде - Държавната съдебно-изпълнителна служба при Районен съд в София, респективно всеки съдебен изпълнител в съда.


Компетентен орган по изпълнение на европейската заповед за налагане на запор върху банкови сметки ще е всеки съдебен изпълнител.


Предвижда се и възможност за двете страни в производството да искат отмяна и изменение на европейската заповед за запор и изпълнението й.