Лъгането на дребно подтиква мозъка към все по-големи измами, показва експеримент

Лъгането на дребно подтиква мозъка към все по-големи измами, показва експеримент

© Reuters

Дали ще е укриване на данъци, изневяра, взимане на допинг, фалшифициране на данни за лична изгода - при повечето измамници лъжите започват от нещо дребно и постепенно, но неусетно добиват застрашителни размери. Изразът, че лъжата води след себе си още лъжи се оказва съвсем вярна и вече емпирично доказана от учени от University College London (UCL). Причината според тях е адаптация и притъпяване на чувството за справедливост в мозъка. Проучването им е публикувано в британския журнал за невронаука тази седмица и цитирано в "Гардиън".


Британците провели експеримент сред 80 доброволци, като ги разделили по двойки и задали условието на задачата така, че да стимулират единия да излъже другия. Единият трябвало да прецени колко монети има в буркан и да каже на другия, а той да сметне стойността, но без да имат личен контакт.


На някои от тези, които подавали информацията, обаче учените казали, че ще спечелят разликата, в случай, че втория надмине реалната сума в буркана. Всички, на които било пошушнато това, се възползвали и преувеличили за количеството, което виждат пред себе си.




По време на опита учените следили мозъчната дейност на хората, които били подтикнати да излъжат с ядреномагнитен резонанс. Повечето от тях първаночално надхвърлили стойността с малка сума - около един паунд. При всички тях първата малка лъжа била съпроводена с активиране на амигдалата в мозъка - центъра на емоциите, демонстрирайки вълнение и притеснение.


С напредването на експеримента обаче сумите ставали все по-големи, достигайки около 8 паунда над реалната стойност. В същото време дейността на мозъка им показвала, че хората се чувстват все по-комфортно и започват да стават дори безразлични към всяка следваща лъжа, макар че лъжите растели.


Привикването на мозъка към чести явления не е ново откритие. На същия принцип например съзнанието може да започне да игнорира аромат, звук или друг дразнител, който е част от ежедневието на човек. Но доказателството, че вероятно същото се случва и с лъжите на дребно, означава, че те съвсем не са толкова безобидни, колкото хората обичат да си повтарят, а всъщност имат силата да превърнат големите измами и неправди в нещо приемливо.


"Можем да гледам на малката лъжа почти като на парфюм, с чийто аромат се привиква след време", коментира профeсорът по невронаука Тали Шарот от UCL. "Първият път, когато например укриеш данък, ще е вероятно за малка сума и ще се чувстваш зле от това, но ако ти се размине и дори като резултат си "възнаграден" с пари, следващата година ще си по-смел и вече няма да се чувстваш толкова зле. А това може да провокира и още повече растящи лъжи в други сфери на живота", коментира Шарот.

Ключови думи към статията: