Съдът ще опита да започне делото срещу депутата Светла Бъчварова

Депутатът от БСП Светла Бъчварова.

© Красимир Юскеселиев

Депутатът от БСП Светла Бъчварова.

Софийският градски съд (СГС) ще опита да започне делото срещу народния представител от парламентарната група на БСП Светла Бъчварова-Пиралкова. За днес е насрочено открито съдебно заседание по предварително изслушване на страните. Вариантите за развитие след него са няколко - прокуратурата да сключи споразумение с подсъдимата, тя да поиска съкратено съдебно следствие или някоя от страните да иска събирането на допълнителни доказателства, както и съдът да върне делото на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обвинителния акт и др. Една от възможностите е да се даде ход на делото или да се определи дата за това.


През юни СГС прекрати и върна делото на прокуратурата заради липсващи елементи в обвинението, необоснованост на тезата и недоказаност на вината на обвиняемата. Повече за нарушенията в обвинителния акт четете тук.


Разпореждането на СГС бе потвърдено и от Апелативния съд.




Светла Бъчварова е обвинена за сключена неизгодна сделка през 2009 г. като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия. Според прокуратурата от това е произлязла значителна вреда за академията - от 1 326 671.36 лв.


През април главният прокурор поиска да бъде свален имунитетът на Бъчварова, за да може да започне наказателно производство срещу нея. Тя сама се отказа от него. В момента спрямо нея е взета мярка за неотклонение "Подписка".


В периода, докато е оглавявала академията, Министерството на земеделието е предоставило за ползване 9 726.224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на селата Стражица и Карвуна.
От "Литекс комерс" АД, представлявано от Гриша Ганчев, постъпило предложение за сключване на договор за съвместна дейност с академията.


Без решение на управителния съвет Бъчварова е сключила договор за срок от 10 години, като "Литекс комерс" АД е следвало да заплаща 17 500 лева годишно, или по 1.80 лева на декар.


Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийската градска прокуратура, са доказали, че в същия период арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на "Литекс комерс" АД земеделска земя, е от 70 до 80 лева.


При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя за отдадените по договора 9726.224 дка сумата като приход за академията би могла да бъде в размер на 680 835.68 лв., изчисляват от прокуратурата. Така се стига и до сумата от над 1.3 млн. лв., с които се смята, че академията е ощетена.


След обвиненията, Светла Бъчварова коментира, че въпросният договор е преподписван няколко пъти.