Възможно ли е да се манипулират изборите

Най-много възможности за манипулации има при броенето на бюлетините, твърдят експерти.

© Юлия Лазарова

Най-много възможности за манипулации има при броенето на бюлетините, твърдят експерти.

Десет дни преди президентския вот у нас въпросът за честното провеждане на изборите отново е на дневен ред. Най-слабият момент в изборния процес, който отваря възможност за манипулации извън купения и контролирания вот, се оказва отчитането на резултатите от гласуването в секционните избирателни комисии. Макар че по време на броенето на гласовете в секциите могат да присъстват застъпници и наблюдатели, възможностите за злоупотреби не могат да бъдат изцяло предотвратени, твърдят политици и експерти.


Бюлетините се броят само веднъж от един човек


След приключване на изборния ден бюлетините се броят само в секционната избирателна комисия, в която влизат хора, излъчени от парламентарно представените партии. Бюлетините се броят само от един от членовете на избирателната комисия, определен предварително с нейно решение. Според методически указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) на отделни купчини трябва да се наредят действителните бюлетини с вот за всеки един от кандидатите, гласовете "Не подкрепям никого", както и недействителните бюлетини.




Според експерти, политици и членове на предишни секционни избирателни комисии има две основни възможности за манипулации: едната е в купчината за определен кандидат да се слагат и други бюлетини, с което да се увеличи броят на гласовете в негова подкрепа; другата - бюлетини за някои от кандидатите да се драскат умишлено с химикалка при броенето, което ги прави недействителни и намалява броя на гласовете за тези кандидати. В протокола обаче трябва да бъдат вписани поотделно недействителните гласове за всеки един от кандидатите, тъй че може да се види дали има съмнително голям брой за някого от тях.


Има и още вероятности за възможни манипулации - при споразумение в секционната избирателна комисия или при невнимание на някои от нейните членове да не се брои коректно.


Застъпниците и наблюдателите могат да направят забележка, ако видят некоректност при броенето или опит за манипулация, но нямат право да се намесват в работата на секционната избирателна комисия. Единствено нейните членове са компетентни да определят кой глас е действителен и кой - не.


Протоколите не могат да се променят без знанието на всички


Нито един от присъстващите членове на комисията няма право да откаже да подпише протокола с резултатите от гласуването. Ако има забележка, може да го подпише "с особено мнение". Според експерти е трудно да се фалшифицират резултатите в протокола без знанието на всички членове на секционната избирателна комисия. Ако се прави поправка в броя на гласовете, тя трябва да се отбележи и да се подкрепи отново с всички подписи.


Преди трима от членовете на секционната избирателна комисия да занесат протокола в районната комисия, той се ксерокопира и се раздава на застъпници, наблюдатели и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, както и се поставя на видно място - например на входната врата на училището, където е секцията. До него по-късно се лепи и разписка от районната комисия с броя на гласовете, които са отчетени.


Така, ако се направи смяна на протокола или се поправят данните по пътя към районната комисия, това няма как да остане незабелязано. Според политици обаче се правели и такива опити за манипулации чрез подмяна на протокола с друг, който първо е подписан от всички и после - попълнен. Имало и вариант вече поправено число да се поправи отново. Както и да се фалшифицира подпис на член на комисията.


Секционните избирателни комисии трябва да предадат протоколите в районните комисии до 24 часа след приключване на изборния ден, което в последните години е съпроводено с опашки и хаос в София. Протоколите се сканират и резултатите се пращат в ЦИК. В такъв срок се предават и бюлетините, които отиват запечатани в чували в общинските администрации.


Районната избирателна комисия има право да върне протокола за поправки, ако в него има фрапиращи грешки. Тези корекции обаче отново трябва да бъдат подписани от всички. Ново броене на бюлетините се прави само ако фабричните номера в долния ъгъл на протокола са различни на двата му листа. Тогава бюлетините се броят от всички членове на секционната комисия в присъствие на районната.


Гласуването с предварително попълнена бюлетина е възможно само на референдума


От две години на бюлетините има уникален номер в два екземпляра, единият от който се къса преди гласуването, а другият - след сравняване след това. Това на практика предотвратява възможността в тъмната стаичка да се влиза с предварително попълнена бюлетина, а празната да се изнася за следващ гласоподавател. Според политици обаче такава манипулация все пак може да се направи, ако номерът на бюлетината се къса от членовете на секционната избирателна комисия така, че да не се чете.


Възможността да се гласува с предварително попълнена бюлетина остава за националния референдум. За да се случи това, член на комисията трябва да изнесе празна бюлетина в началото на изборния ден, твърдят експерти.


На бюлетините, с които се гласува на националното допитване, не се поставя печат. Те се слагат в плик и се пускат в отделна урна. Броят се след отчитане на резултата от президентските избори.


    Всичко, което трябва да знаете за:

    Ключови думи към статията: