Руски бейзджъмпър полетя от 7700 метра (видео)

Три години Валерий Розов мечтаел да скочи близо до шестия най-висок връх Чо Ою. А 21 дни той и неговият екип се бореха метеорологичните условия в Хималаите, за да се изкачат до точката за отскачане.


В крайна сметка руснакът успя да скочи от 7700 метра с уингсют (крило-костюм) и в рамките на 90 секунди да направи най-високия полет в бейзджъмпинга.




Опитът му е неофициален световен рекорд в този екстремен спорт, а Розов подобрява собственото си най-добро постижение от 7220 метра от 2013 г. от връх Чангце в масива на Еверест.


За 51-годишния руснак експедицията имаше висока емоционална стойност. Той посвети опита си на известния алпинист и негов близък приятел Александър Ручкин, който загина при изкачване на връх в Перу миналата година.


Руснакът два пъти изкачва разстоянието до мястото за отскачане

© Red Bull Content Pool

Руснакът два пъти изкачва разстоянието до мястото за отскачане


Преди три години Розов и Ручкин катериха заедно, когато се зароди идеята за скок от почти 8000 метра.


"Това беше мечтата и целта ми през последните три години, откакто открих нова възможна площадка за отскачане на югозападната стена", заяви Розов, който се приземи на 6000 м надморска височина.


"Сега съм много щастлив, че успях да направя този скок. Не, защото е световен рекорд или защото е лично спортно постижение, но заради възпоминанието на близкия ми приятел Александър Ручкин, с когото заедно проучваме терена преди три години", добави той.


Амбициите на руснака бяха подложени на опасност в един момент от експедицията. Част от групата тръгна към върха на 8201 метра, докато Розов, неговият оператор и двама шерпи се насочиха към предвидения ръб. Там обаче установиха, че трябва да отменят опита заради натрупалия около един метър нов сняг.


Площадката на 7700 метра, където при първия опит имало много натрупан нов сняг

© Red Bull Content Pool

Площадката на 7700 метра, където при първия опит имало много натрупан нов сняг


"Трябваше да се върнем след една седмица, когато снегът се беше стопил малко. Тогава успяхме да завършим работата си", заяви бейзджъмпърът.


При втория опит Розов отброи до три и се хвърли в бездната. Той беше разположил камери отпред и на гърба на каската си. Минута и половина вятърът свистеше край ушите му преди да опъне парашута си и да направи перфектно приземяване на планираното място в долната част на глетчера.


При подготовката си за този рекорден полет той тренира със скокове във Франция и Доломитите, както и с полет от високия 5750 връх Писко в Перу.

Ключови думи към статията: