Тръмп: Хилъри ще ни вкара в Сирия в Трета световна война

Тръмп: Хилъри ще ни вкара в Сирия в Трета световна война

© Reuters

"Хилъри Клинтън няма план за Сирия. Вижте, с нея ще свършите в Трета световна война. Тя не знае какви ги върши, също както стана в Либия, също като всичко, което е сторила. Сирия вече не е Сирия. Сирия е Русия и новият Иран, който изградихме чрез иранската сделка - една от най-pле договорените, които съм виждал. Така че вече не се сражавате със Сирия, сражавате се със Сирия, Русия и Иран, ОК? Русия е ядрена страна, но страна, където ядрените оръжия действат, като ги насочват срещу държавите, с които разговарят."


Това заяви Доналд Тръмп в ексклузивно интервю за "Ройтерс", дадено докато той е във Флорида две седмици преди президентските избори в САЩ.


Агенцията припомня, че в речите си Клинтън е призовавала за зона, забранена за полети, и зони за сигурност за защита на цивилното население, но че според някои анализатори защитата на подобни зони може да постави америкdнците в пряк конфликт с руските бойни самолети.




Разговорът е основно за външната политика и в него по сирийската криза той казва, че приоритетът е да се ликвидира "Ислямска държава", а не да бъде убеден президентът Башар ал Асад да се оттегли от поста си.


По повод присъствието на хиляди американски военни консултанти на иракската армия кандидатът на републиканците отново напада Клинтън. "Ако беше приключила войната и беше оставила войските, нямаше сега да се налага да се сражаваме за Мосул, ОК. Тя им даде Мосул. Тя не знае какво прави. Жената е некомпетентна."


"Една от причините да влизаме беше да хванем лидерите на ИДИЛ. Но ако това наистина е целта, защо не атакувахме изненадващо, с елемент на изненада, вместо да обявяваме три месеца предварително, че отиваме в Мосул?"


Тръмп: Хилъри ще ни вкара в Сирия в Трета световна война

© Reuters


Тръмп има прогноза и за руско-американските отношения, ако Хилъри Тръмп стане президент.


"Надявам се да имам добри отношения с Русия. И се надявам на добри отношения с Путин. Не сме приятели или врагове с руснаците. Нямам какво да правя с Русия. Клинтън винаги описва Путин като лош и в лоша светлина. Ако победи, как ще се върне и ще преговаря с този мъж, когото тя накара да изглежда толкова зъл. Първо, той няма да иска да преговаря с нея. Второ, не вярвам той да има какъвто и да е репект към Хилъри Клинтън."


Републиканският използва острите изказвания на президента на Филипините Родриго Дутерте и думите му, че е против чуждестранно военно присъствие в страната му, за да коментира позицията на президента Барак Обама.


"Сигурно се е договорил с Китай... Той си има работа с Китай и Русия, така че вероятно е сключил сделка с Китай и Русия. Филипините са много важно стратегическо място. Той няма уважение или не харесва Обама... Мисля, че е ужасно, че САЩ са докарани дотам, че да бъдат изхвърлени от страната. Има голяма група световни лидери, които не харесват Обама, защото Обама иска да се съсредоточи върху играта си на голф. Той не желае да отдели време да се разбере с тези хора. Това е толкова лошо."


Тръмп: Хилъри ще ни вкара в Сирия в Трета световна война

© Reuters


Тръмп призовава също президентът Обама да бъде разследван по повод частния сървър и електронните писма на Клинтън, защото, според него, той е знаел от самото начало за този проблем.


По повод данните от социологически проучвания, показващи, че изоставането на републиканеца от Клинтън се увеличава, той казва, че лесно би победил, ако партийните лидери го подкрепят. "Ако лидерите на тази партия се борят за победа, ако имаме партийно единство, не можем да изгубим тези избори от Хилъри Клинтън.


Според него обикновените избиратели на Републиканската партия са зад него и дава за пример множеството, което се събира на митингите му. "Мисля, че тези хора са много, много разочаровани, че лидерите не ни помагат да спечелим."


Тръмп за пореден път повтаря и тезата си, че "медиите опорочават социологическите проучвания". "Медиите манипуират системата. Никога не е имало чак такова скупчване... те опорочават допитванията. Вижте онова на ABC/Washington Post, че то си е проучване на демократите. Те опорочават системата."


Социологическото проучване на ABC News/Washington Post, разпространено в неделя, показа, че Клинтън води пред Тръмп с 12 пункта сред избирателите, които вероятно ще отидат да гласуват на 8 ноември.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: