Християните днес почитат свети Димитър

Християните днес почитат свети Димитър

© Светият синод

Днес е Димитровден - денят, в който православните християни почитат св. Димитър Солунски. Светията мъченик е един от най-почитаните в страната и патрон на много храмове из цяла България, където днес ще бъдат отслужени празнични свети литургии.


От 26 октомври според народните вярвания започва зимата.


Димитър Солунски е роден през 3 век в Солун, като по това време неговият баща е управител на града. След смъртта му император Максимиан възлага поста на Димитър. Като управител на Солун той открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от това, император Максимиан го хвърля в тъмница. Преди да бъде произнесена присъдата срещу него обаче войници влизат в килията му и го убиват с копие, докато е коленичил за молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.




Според легендата св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. "Дойде ли Димитър идва и снегът", гласи народната поговорка.


Димитровден е приет и за ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички в сферата на строителството. На 26 октомври празника си отбелязват и градовете Сливен, Видин и Айтос.

Имен ден днес празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Даниела, Даниел, Диян/а, Диан/a.

Ключови думи към статията: