Парламентът ще приеме окончателно спешните поправки в Изборния кодекс

Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) е един от инициаторите на поправките в Изборния кодекс.

© Надежда Чипева, Капитал

Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) е един от инициаторите на поправките в Изборния кодекс.

Спешните поправки в Изборния кодекс влизат за второ четене в парламента днес. За изборите на 6 ноември депутатите ще премахнат ограничението за 35 секции за страните от Европейския съюз (ЕС) и ще поправят методиката за отчитането на резултатите от президентския вот.


Изборният кодекс ще се променя дни преди президентските избори заради методиката за отчитане на резултатите от тях, според която определените за действителни според кодекса гласове "Не подкрепям никого" се броят само за избирателната активност, но не и при определяне на крайния резултат. Според юристи това противоречи на конституцията, която изисква преброяването на всички действителни гласове. След консенсус между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, постигнат на среща с премиера Бойко Борисов миналата седмица, във вторник правна комисия реши на второ четене гласовете "Не подкрепям никого" да се броят при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори, т.е. на президентски и на кметски. Протестният вот няма да се включва при определяне на крайния резултат на пропорционални избори - парламентарни, за евродепутати и за общински съветници.


Днес депутатите ще премахнат тавана за секциите в страните от ЕС, но няма да разрешат поставяне на втора урна в секциите в останалите държави. Ще бъде прието и решение секциите за изборите в столичния район "Младост" да бъдат слети.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: