Фотографът Иво Хаджимишев е бил агент на контраразунаването

Фотографът Иво Хаджимишев е бил агент на контраразунаването

© Надежда Чипева, Капитал

Известният фотограф Иво Хаджимишев е бил сътрудник на Държавна сигурност, съобщиха днес от комисията по досиетата. Това е станало ясно при проверка на работилите на ръководни позиции във вестник "Сега".


В изданието Хаджимишев е бил политически коментатор до 2000 година. Фотографът е работил за второ главно управление на Държавна сигурност (контраразунаването) под псевдоним "Невена".


Вербуването на Хаджимишев е извършено през 1975 година, като няма данни той да е бил свален от отчет. Комисията е открила собственоръчно написани агентурни сведения от фотографа и документи от ръководилия го щатен служител. Намерено е и писмо от 13 юни 1990 г. с искане "да бъдат заличени от всички картотеки данните за агент "Невена".




При проверката на 14 души, работили във вестник "Сега", са открити още двама сътрудници наДържавна сигурност. Максим Майер Албухайре, който е бил търговски директор в изданието от 31 декември 2003 година до 31 октомври 2004 г., е бил агент на Шесто управление (борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви). Той е бил агент "Спасов", вербуван е през 1977 година и е снет от отчет четири години по-късно.


Евгений Драгомиров Дончев, който е бил политически коментатор в "Сега" (01.10.2002 - 31.01.2005 г.), е сътрудничил на Първо главно управление (разузнаването) под псевдоним "Рилски". Вербуването е направено през 1983 година, а свалянето от отчет е станало през 1991 година.

Ключови думи към статията: