Русия поглежда към Луната – строи обсерватория

Проектът ще се реализира най-рано през 2035 г.
25 окт 2016 16:52,
52
Русия поглежда към Луната – строи обсерватория
Снимка: Reuters, архив

Съветът по космоса на Руската академия на науките (РАН) утвърди параметрите на научно-изследователската работа във връзка с планираното построяване на обсерватория на Луната, предаде ТАСС. Това съобщава в. "Известия", позовавайки се на протокол от заседание на съвета.

"Предложено е научно-изследователската работа да бъде извършена през 2016-2017 г., като за целта ще бъдат отделени 12 милиона рубли", се казва в съобщението. "В резултат трябва да бъде създадена програма за космически изследвания от обсерватория на лунната повърхност." Експерти са на мнение, че строежът на подобна обсерватория ще започне не по-рано от 2035 г.

По данни на вестника учени планират космически изследвания с помощта на радиотелескоп в нискочестотния обхват и оптични наблюдения на Слънцето и Земята.

С разработката на проекта ще се заеме Институтът за космически изследвания на РАН в сътрудничество с Астрономическия център на Физическия институт "Лебедев" на РАН и Държавния астрономически институт "Щернберг".

Построяването на лунната обсерватория е свързано с третия етап от програмата за усвояване на естествения спътник на Земята. Въпросната програма е представена в "Концепция на руската лунна програма", която е разработена от РАН, Роскосмос и Московския държавен университет и включва пилотирана експедиция до Луната с последващо построяване на обитаема база и обсерватория. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 41На всички американски полети има камери и фотоапарати. Снимки са направени колкото искаш. Гагарин няма нито една снимка от космоса дето уж бил.
38
3
 
1
 
! Отговори
dp преди 7 години
Прекрасно би било да го направят. Със сигурност има хора, които искат и могат да го направят.Но пари колкото имат отиват за удържане на режима в Кремъл, 12М рубли и капка в морето не са за такова начинание. Ще "проучват", голямо чесане по главите ще падне. Пак ще са добре похарчени пари, ще капне нещо и до хора можещи и искащи да вършат реални и интересни неща - но дотам.
37
2
 
3
 
! Отговори
Мужик преди 7 години
Ха ха ха!
36
3
 
7
 
! Отговори
Кочо Минчев преди 7 години
И аз гледам към венериния хълм на Пипа Мидълтън ама само с гледането ще си остана. Гладна кокошка просо сънува.
35
4
 
9
 
! Отговори
хари преди 7 години
До Хан Крумпундйо,когато Руснаците пращаха кучета в космоса,краварите пълнеха океана с ламарина
34
0
 
1
 
! Отговори
Боп преди 7 години
До АнонименАз може и да бъркам термините но на Луната няма атмосфера в която като навлязат метеоритите да изгарят иначе тия кратери там как са се появили?
33
10
 
8
 
! Отговори
Петракиев преди 7 години
Смях се от сърце на това фантастично разказче.Някои хора си говорели,че ще построят нещо на Луната.Тези хора първо да се опитат да отидат до там,ама нещо не им се отдава тая работа.За целта отделили 12 милиона рубли или по днешен курс-350 000 лв.А,това ще да е за банкета по повод новото изхвърляне.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боппич, нещо бъркаш термините ми се струва... как да няма гравитация на луната, не говори глупости. И това е метеорите е без коментар... по същата логика дай да не строим сгради на земята, че може да ги тресне метеорит.
31
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между другото, няма нито едно доказателство че Гагерин е летял в космоса.
30
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак всичко им е в бъдеще неопределено. Със същият успех може да планират и база на Плутон след 1000 години.
29
8
 
5
 
! Отговори
Боп преди 7 години
Те хубаво щя я построят ама нали на Луната няма гравитация и някой метеорит като нищо ще я удари. Интересно ще има ли хора в нея? Отново теории от научната фантастика
28
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще , ще , ще и отново ще ? Това сме го гледали !!! Русия е примитивна и технологично изостанала държава ! Единственният начин да я забележат е като създава и поддържа тероризма в цял свят !!! Русия в злобата си към ЕС поддържа Асад , подкрепя терористи и бомбардира мирни сириици с цел да дестабилизира Европа с бежанци !!! Но коварството е в това че по този начин пречи и на тръбите от Египет и Израел и други източници на газ да достигнат ЕС
27
4
 
13
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Боже, хората просто са отпуснали едни скромни 200 хил. долара за проучване относно някакво предложение с перспектива за след 20 г. и тук всичко залая, засъска и оля темата със зелени лиги...На "напредналите държави" никой не им пречи да си рзвиват грандоманията, драги "Реалист"-е (6)...
26
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ушан.ките стъпят на луната, американците ще са се върнали преди век от Марс!Това да не ти е да стъпиш в Сирия?
25
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2035 г. Русия вече няма да я има!
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ НЯКОИ ОТ ПИШЕЩИТЕ ТУК НЕ СА МНОГО ГРАМОТНИ.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ НЯКОИ ОТ ПИШЕЩИТЕ ТУК НЕ СА МНОГО ГРАМОТНИ.
22
10
 
5
 
! Отговори
до 14 Чибурашка преди 7 години
Айййй яяввв!. "Чибурашка". *** мноо така некак си нежно, женственно. Да не сте с рвроатлантически наклонности ?.
21
6
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
Докато рашките се оглеждат китайските тайконавти догодина ще кацнат!
20
10
 
18
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
Повърхността на Луната вече е разпродадена от американците. Стъпят ли там , значи нападат Америка и войната е готова.