Селекционерът на Англия Сам Алърдайс се забърка в корупционен скандал

Алърдайс беше назначен за селекционер на Англия само преди два месеца

© Reuters

Алърдайс беше назначен за селекционер на Англия само преди два месеца

Футболната асоциация на Англия започва разследване за корупция срещу селекционера на националния отбор Сам Алърдайс.


61-годишният треньор е заподозрян, че е използвал ролята си, за да дава съвети как да бъдат заобикаляни правилата при трансфери на играчи срещу заплащане.


Английският вестник "Телеграф" публикува видео от среща между Алърдайс и мъже, представящи се за представители на фирма от Далечния Изток. Въпросната среща се е състояла през август, а мъжете са били репортери под прикритие.




Във видеото Алърдайс заявява, че "глупавата" забрана за собствеността на играчи от трети страни може да бъда заобиколена. Селекционерът на Англия допълва, че това не е "никакъв проблем" и че познава агенти, които "го правят през цялото време".


Алърдайс се договаря за бонус от 400 хиляди паунда годишно и се съгласява да пътува до Сингапур и Хонконг като посланик. През миналата седмица отново се е състояла среща между треньора и "представителите на фирмата" от Далечния Изток.


От "Телеграф" обясниха, че срещите със селекционера на Англия са част от десетмесечно разследване, което е открило множество доказателства за широкоразпространена практика на подкупи и корупция в британския футбол.


Собствеността на играчи от трети страни беше забранена от Футболната асоциация още през 2008 г. след трансферните саги с Карлос Тевес и Хавиер Масчерано, чиито правата се държаха от офшорни фирми. През май миналата година тази практика изцяло беше спряна от ФИФА.


Случаите на собственост от трети страни са тези, при които инвестиционни дружества откупуват икономическите права на даден футболист или част от тях срещу инвестиция във футболния клуб, чиято собственост е. Тази практика беше определена като форма на робство от бившия президент на УЕФА Мишел Платини.


От ФА заявиха, че са поискали от "Телеграф" да им бъдат предоставени всички факти, свързани със случая.


Алърдайс беше назначен за национален селекционер само преди два месеца, след като Рой Ходжсън подаде оставка заради провала на Евро 2016.


По време на срещите, заснети от "Телеграф", новият треньор се подиграва на своя предшественик, критикува хората от Футболната асоциация и дори нарича принц Хари "много палаво момче".

Ключови думи към статията: