Семействата на вицепремиер и депутати от "Единна Русия" притежават имоти по морето

Президентът на Русия Владимир Путин на посещение в Сочи с вицепремиера Дмитрий Козак (втори от ляво) на 7 февруари 2013 г.

© Reuters/New York Times

Президентът на Русия Владимир Путин на посещение в Сочи с вицепремиера Дмитрий Козак (втори от ляво) на 7 февруари 2013 г.

Семействата на поне шест високопоставени партийни функционери от управляващата партия на президента на Русия Владимир Путин имат фирми и недвижима собственост в България, показа проучване на "Дневник" в българския Търговски регистър и декларациите на кандидат-депутатите на проведените неотдавна парламентарни избори в Русия.


"Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме," каза в деня на изборите кандидатът за депутат от "Единна Русия" Пьотр Толстой пред кореспондента на БНТ в Москва в отговор на пожелание да води доброжелателна политика към България. След като беше избран за депутат телевизионният водещ, нарече изказването си за България "хумористично" и увери, че не е искал да обиди страната и нейните граждани. Думите му обаче предизвикаха широка реакция в страната, защото втората част от изказването му звучеше реалистично.


Какво показват регистрите




Синът на вицепремиера на Русия Дмитрий Козак - Алексей, и на председателя на правната комисия в руската Дума Владимир Плигин - Александър, са собственици на фирми, регистрирани във Варна през 2008 г.


Руските граждани обикновенно регистрират фирми у нас за да могат да купят собственост. Tова са направили и семействата на двама политици, които според руските медии са сред най-близките до Путин.


Алексей Козак притежава фирмата "Нептун Про" ЕООД, а Александр Плигин е собственик на фирмата "Юпитер Про" ЕООД.


И двете компании първоначално са регистрирани във Варна на ул. "Атанас Георгиев" No 6, ет. 1, ап. 2 през март 2008 г. като дъщерни на "НЕВА БЪЛГАРИЯ" ООД. Управлявящите на "НЕВА" и дъщерните фирми първоначално са Сергий Косинкин и Максим Косинкин.


"НЕВА" продава дяловете от "Нептун Про" през 2009 г. на Юлия Евгениевна Квачева, чието бащино и фамилно име съвпадат с тези на Наталия Квачева, която е втората жена на Козак. През 2012 Алексей Козак купува фирмата от Квачева. Козак прехвърля дяловете си на Николай Митев на 2 октомври 2014 г., за да си ги купи обратно на 28 октомври същата година. Оттогава фирмата е с нов адрес - гр. Несебър 8230 ж.к. Естебан, вх. Д, ет. 4, ап. Д-42. На същия адрес има апарт-хотел. От отчета на компанията за миналата година личи, че фирмата е инвестирала в недвижима собственост и цената на покупката е 96 000 лв. От началото на този месец фирмата е обявена в ликвидация. От имотния регистър става ясно, че "Нептун" притежава и апартамент от 183.7 кв. м., от вилно селище в местност - Буджака в гр.Созопол


Комплекс "Естебан" в Несебър.

© Google Earth Street View

Комплекс "Естебан" в Несебър.


"Юпитер Про" е придобита през 2009 г. от съпругата на Владимир Плигин - Нина Плигина, а през 2013 г. тя прехвърля фирмата на Александър Владимирович Плигин. От 26 септември 2014 година, адресът на "Юпитер" е същият като на "Нептун" - гр. Несебър 8230 ж.к. Естебан, вх. Д, ет. 4, ап. Д-42. От финансовия отчет на компанията се вижда, че тя е инвестирала 91 000 лв. "в земя и сгради", а от имотния регистър, че става въпрос за апартамент в същия комплекс от 170.88 кв. в Буджака.


През август 2012 г. Руската дума започна обсъждането на закон за забрана на държавни служители да притежават имоти зад граница, който влезе в сила през май 2013 г. Това е причината за двете прехвърляния на имената на синовете на политиците.


Тетяна Бондарчук, която е снаха на известния режисьор Фьодор Бондарчук, също е регистрирала фирма във Варна - ЕАРТ ТЕЛЕКОМУНИКЕЙШЪН ЕВРОПА ЕООД през 2013 г. Компанията не е развивала дейност според отчета й. Фьодор Бондарчук е член на Висшия съвет на "Едина Русия".


Трима кандидат-депутати от "Едина Русия" са декларирали собственост в България


Антон Михайлович Мороз е декларирал, че има апартамент и паркомясто в България, купено на 15.10.2008 г. за 8 575 741,75 руб. (240 849 евро). На негово име няма регистрирана фирма в България.


Сергей Алексеевич Ладочкин притежава половината от гараж и апартамент, купени за 13 000 и 44 000 евро на 28.08.2009 г. Лице със същите имена е бил съдружник в ТОМИЗИДА ООД до 2013 г. и ОБЗОР БЪЛГАРИЯ ООД до 2015 г. Двете компании са инвестирали милиони в сгради у нас, се вижда от декларациите им.


Сергей Ладочкин

© http://ladochkin.livejournal.com/

Сергей Ладочкин


Ладочкин е ръководител на Комисията по жилищно-комунално стопанство и строителство в Социалната платформа на "Единна Русия", има още няколко партийни поста и е съветник на губернатора на Севастопол.


Съпругът на кандидат-депутатката Ольга Ярославская - Альберт Золотдинов също има апартамент в България. Той е купен на 22.02.2013 г. и декларираната му цена е 42 163 лева. За двамата няма данни в търговския регистър. Ярославская е действащ депутат от Московската градска дума.


Санкции ли?


Александър Плигин е роден на 19.5.1960 г. в Игнатово, Вологодска област, СССР. Председател на Комисията по конституционно право на Думата. В списъка със санкции на ЕС е от 12.5.2014 г., тъй като той е отговорен за приемането на законодателството за анексирането на Крим и Севастопол в Руската федерация.

Владимир Плигин

© Сайт на

Владимир Плигин


Дмитрий Козак е заместник-председател на правителството на Руската федерация, като от 2008 г. отговаряше за Олимпиадата в Сочи, а от 23 март 2014 г. - за "новите субекти" на федерацията- Крим и Севастопол. Поради тази причина той също е в списъка на санкции на ЕС от 29.4.2014 г.


Семействата на Плигин и Козак са близки от много години, а отделно са близки и с руския президент Владимир Путин според публикации в руските медии.


Според решението на Европейския съвет на територията на ЕС трябва да бъдат замразени "всички финансови средства и икономически ресурси, принадлежащи, притежавани, държани или контролирани от физически лица" и на "свързани с тях физически и юридически лица" от списъците. Санкциите все още не са отменени.


Управляващата партия ГЕРБ и други политически сили осъдиха изказването на Толстой и поискаха извинение, но засега няма публични данни отговорните институции да са направили проверка поне на включените в списъка със санкциите. Депутатите Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) внесоха обаче парламентарни въпроси към премиера Бойко Борисов за изкупуването на земи от лица извън ЕС.