Пламен Орешарски: Бих се радвал и ГЕРБ да ме подкрепят, те все още нямат кандидат

Пламен Орешарски: Бих се радвал и ГЕРБ да ме подкрепят, те все още нямат кандидат

© Юлия Лазарова

Бившият премиер и настоящ кандидат за президент Пламен Орешарски ще разчита на "подкрепата на целия български народ" на предстоящите избори.


"Бих се радвал и ГЕРБ да ме подкрепи, те все още нямат кандидат. ДПС също са възможни партньори. Но едно е когато те те издигнат, друго е, когато си независим кандидат. Щом си независим, важно е да получиш подкрепата на всеки български гражданин", заяви Орешарски в ефира на Би Ти Ви.


От вчера той е независим кандидат за президент, издигат от инициативен комитет. "Никой не стои зад мен. Смятате че аз не мога да вземам самостоятелно решение ли?", попита Орешарски в отговор на въпроса кой го подкрепя.




"От три години в различни контексти ми задават въпроса "Кой?". Политическите лидери бяха тогава в основата на "кой", сега съм независим. Вече направих грешка, човек трябва да се учи от грешките си", подчерта бившият премиер и уточни: "Всеки премиер е зависим от парламентарното мнозинство. Президентската институция е направена за независими кандидати".


Орешарски добави, че допреди няколко месеца е нямал намерение да се кандидатира, но е променил решението си. "Защото в целия си професионален живот съм работим в изпълнителната власт - човек е част от някаква структура. И винаги съм се отнасял с респект към президентската институция, стига човек действително да бъде независим и да може да обединява, не да разединява", каза Орешарски.


Той разказа, че снощи до късно е чел коментари, породени от кандидатурата за президент му вчера. "Порази ме дълбочината на анализите, но всички са с един недостатък: някои мислят, че играя за сегашния премиер, за Станишев, за ДПС - все взаимно отричащи се фигури. Не би могло това да е едновременно", заяви Орешарси и добави, че като независим кандидат ще разчита на подкрепата на "всички български граждани".


На въпрос кой ще плати предизборната му кампания, Орешарски подчерта: "Аз не възнамерявам да купувам гласове, ще направя евтина кампания." Той обясни, че председателят на иницативния комитет, който го издигна, се занимава с бизнес консултации и всички от инициативния комитет са "млади хора с успешен бизнес". По думите му, той ги е предупредил, за да ги предпази. "Защото страхът се върна. За краткия си мандат имах малък успех в елиминирането му, сега страхът отново е на власт", обясни Орешарски.


Той каза, че е подкрепен и от съпругата си, която винаги е подкрепяла неговите инициативи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: