"Гардиън" за ООН: Нарасна шансът в надпреварата за Георгиева

И тя, и Гутериш вероятно не се харесват на Русия, пише изданието
Обновена: 27 сеп 2016 11:19 | 27 сеп 2016 09:14, Елка Василева
56
"Гардиън" за ООН: Нарасна шансът в надпреварата за Георгиева
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш укрепи убедителната си преднина след петото поредно гласуване в Съвета за сигурност за кандидатите за поста генерален секретар на ООН, пише "Гардиън". Според британския вестник на вчерашния вот Гутериш, който е и бивш Върховен комисар на ООН за бежанците, е направил стъпка към победата, а основните му съперници са изостанали.

Междувременно, продължава изданието, нараснаха шансовете за късно навлизане в надпреварата на комисаря на ЕС по бюджета Кристалина Георгиева, след като нейната сънародничка Ирина Бокова получи слаба подкрепа в петото гласуване.

Още по темата

"Гардиън" припомня за изявлението на българския премиер по-рано този месец, че ако на 26 септември Бокова, която сега е генерален директор на ЮНЕСКО, не се класира на едно от първите две места, България може да оттегли подкрепата си за нея. Но даже и да бъде издигната кандидатурата на Георгиева, тя ще трябва да реши дали иска да влезе в състезание, в което досега доминира един кандидат, подчертава вестникът.

Според "Гардиън" Гутериш се е озовал изненадващо в позицията на фаворит, тъй като мнозина са очаквали следващият генерален секретар на ООН да бъде от Източна Европа и то жена. Но преднината на португалеца не е решаваща, защото победителят трябва да получи най-малко девет гласа "насърчавам" и нито едно вето от петте постоянни членове на Съвета за сигурност.

Възможният вот против Гутериш на следващото гласуване на 5 октомври (когато постоянните членове ще пускат цветни бюлетини) може да дойде от Москва, а това може да доведе до ответни налагания на вето върху фаворитите на Русия при следващите гласувания. "Ако Гутериш бъде блокиран, всеки от списъка ще бъда блокиран и ще трябва да търсим нови кандидати", цитира "Гардиън" високопоставен дипломат от Съвета за сигурност.

Кристалина Георгиева може да се натъкне на същите пречки като Гутериш, тъй като тя е член на Европейската комисия, а понастоящем срещу Русия действат санкции на ЕС заради намесата й в Украйна. И Георгиева, и Гутериш биха били активни генерални секретари по хуманитарните въпроси. Затова и двамата вероятно не се харесват на Русия и вероятно на Китай, заключава британският всекидневник и припомня, че настоящият генерален секретар Бан Ки Мун много ядоса Москва, когато по-рано тази години отправи критики към руската намеса в Сирия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жената-мъж е 100 % интригантка. В ктайна сметка постигма своето - да подлее вода на Бокова. За всеки нормален човек е ясно, че няма никакви шансове. Виж, Тиквата ако я сложи за президент, матеркалът ще я избере.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И така в шеги и закачки материалът забрави за 2 млрд , който тиквите дръпнаха днес и с който общата сума нарасна на 38 млрд. Да са живи и здрави внуците.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Бокова си купи апартаменти в Ню-Йорк, стига и толкова."Ти в колиба като тебе в колиба ли искаш да живее бе гашолино? Ако е от вашата маала повече ли ще я уважаваш?
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тази провинциална физиономия не си за никъде.Виж ако се издигне кандидатурата на някоя разголена млада чалга певица,може и да имаме шансове.
34
0
 
10
 
! Отговори
пророка Олег преди 7 години
ей тази Русия бе , уж западнала и в лошо икон.положение...........пък все е в устите на англосаксаката гмеж. ама нали трябва да има враг за да се отклонява вниманието от корупцията и педофилията и от ислямизацията.и на децата е ясно отдавна що за стока са Западняците - педофилии
33
10
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Стига вече с тоя рев и червени сълзи.Не ви ли стана ясно че не може от една и съща страна да са шефа на ЮНЕСКО и ООН.За да сменят Бокова с Георгиева,трябва първатада се откаже от поста председател на ЮНЕСКО.Досега не съм видял комунист да се откаже от далавера,освен ако не го изгонят.Плюете по Георгиева, за да има с какво да оправдаете предварително обречената Бокова.Един път се докопа до директорскомясто,не ми се вярва че ще го допуснат втори път.А и не трябва!
32
1
 
10
 
! Отговори
RUBUR преди 7 години
До АнонименКак така кой я харесва?Дядка Сорос например.
31
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
м андреев да каже георгиева има ли картонче от дс или няма
30
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Самото условие да е жена, а и от Източна Европа е глупаво. Би трябвало условието е, да притежава определени качества.
29
0
 
16
 
! Отговори
UUU преди 7 години
Това вече ми запpилича на конкуpсите за pабота в Бг.Пет гласувания са минали и Кpисталина ще се включи на по-късен етап и ще спечели...
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо от България и защо жена? Не може и не трябва непрокопсаници като нас да се месят в световните дела. И защо първо не си оправим държавата, а чак след товада учим другите? Аман от комплексари!
27
2
 
18
 
! Отговори
дедо преди 7 години
таа има ли семейство, деца, кво е допринесла за балгария, питайте де?
26
3
 
22
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Долу гербаджийската лакейка и противна евро-чиновничка Сталинка!
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ako STALIN-ka se poiavi sred kandidatite, tova e vse edno ot:Kambodja da prata POL PUTevkaGermania - ADOLFinia HITLERsonItalia - Dunia DU4Evskai aide za posledno otChili - AUGUSTina PINO4ETskova...a Stalinka nema li vili4ki v Archipelaga GULAG i ostrop Kozlodui i loveskata Skavena?
24
3
 
27
 
! Отговори
перничанин преди 7 години
КОГАТО СТАНА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ПЕРНИК ТЯ СТАЛИНКА БЕШЕ ЕВРОКОМИСАР ПО БЕДСТВИЯТА. ПО НЕЙНА ПРЕЦЕНКА ЩЕТИТЕ В ПЕРНИК НЕ БИЛИ В ТАКЪВ РАЗМЕР, ЧЕ ДА СЕ ОКЗВА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ОТ ЕС. МНОГО СМЕ И БЛАГОДАРНИ!
23
1
 
14
 
! Отговори
Тони преди 7 години
Жената-мъж, или мъжът-жена, това е въпроса ?
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сталина е мрьSна гаD!
21
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не я пишат тази комунистическа к....а с рожденното и име-СТАЛИНКА?Нали на времето са се гордяли с него!
20
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кристалината е позор за българия,никога като комисар не работила в наша полза