"Тук съм за шоуто" - как изглежда президентският дебат от бар в Денвър

"Тук съм за шоуто" - как изглежда президентският дебат от бар в Денвър

© Александрина Гинкова

Тези избори са като да избереш дали да те застрелят в крака или в гърдите. И двете са гадни, но Тръмп е изстрелът в гърдите и със сигурност ще ни убие. Хилъри е ужасна, но поне ще оцелеем".


Чувам подобни оценки почти всеки ден. В случая ги изрича Моника – руса, млада американка, с която се запознавам в Денвър, щата Колорадо, ден преди първия президентски дебат между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп.


Някога традиционно републикански настроен, сега щатът е "на кантар" и ще бъде едно от важните бойни полета на в деня на президентския вот на 8 ноември. Масово по барове и кръчми се организират партита за гледане на дебата – или от едната, или от другата кампания, от свързани с тях или от одобряващи ги организации.




В LoDo's Bar & Grill – типичен американски спортен пъб с огромни екрани, разнообразие от маси и барове и зала за игри, дебатът също се гледа и барманите очакват смесена аудитория, тъй като не са обявили подкрепа нито за единия, нито за другия кандидат; просто канят денвърци да гледат шоуто при тях. И то действително е шоу – хора и от двете страни на барикадата признават, че са дошли, само за да видят колко зле ще премине сблъсъкът.


"Тук съм за шоуто" - как изглежда президентският дебат от бар в Денвър

© Александрина Гинкова


"Да си кажа честно, не ги харесвам и двамата, но не мога да си представя Хилъри да стане президент", казва Остин от Джорджия, който наскоро е дошъл да живее в Денвър, докато се мръщи на нападките на Клинтън към Тръмп. От другата ми страна на бара седи Джулия, натурализирана рускиня, дошла тук със семейството си, когато е била на 7 години. Привърженичка на демократите, тя с удоволствие се смее на сцената, която ядосва Остин. Но когато Клинтън критикува Тръмп за това какви данъци е или не е плащал, отбелязва "Да, а на нея ѝ плащат "Голдман Сакс".


Основната тема на този дебат за събралите се в понеделник вечерта не е какви политики предлагат двамата кандидати, а кой от тях е по-неприятен. В LoDo's Bar & Grill реакциите на публиката демонстрират това – хората ровят в телефоните си и приказват, докато се обсъждат безработица, международни търговски споразумения, имиграция и външна политика, но реагират предимно със смях на острите реплики на Тръмп и Клинтън един към друг.


"Тук съм за шоуто" - как изглежда президентският дебат от бар в Денвър

© Александрина Гинкова


Аплодисменти избухват веднъж-дваж. Първият път е, когато бизнесменът напада държавния секретар, че е прекъснала кампанията си преди дебата, а тя отвръща: "Така е, подготвях се за дебата. И знаете ли за какво друго съм подготвена? Да бъда президент". Втората ситуация е подобна – след като Клинтън отговори на обвиненията на Тръмп, че няма достатъчно енергия да се справи с управлението на държавата, с думите: "След като той посети 122 държави и стои 11 часа на изслушване пред комисия в Конгреса, тогава може да ми говори за енергия".


Като по-шумна се откроява група фенове на бизнесмена, които приветстват остроумните му реплики, но и откровено се разсмиват, когато той заявява, че има "по-добър характер" от Клинтън.


"Тръмп е задник, но ще стои зад нас", споделя пред "Дневник" 37-годишният пожарникар Чарли, който е част от тази група. "Предпочитам него пред голата грозна корупция" на Клинтън.


Хилъри е политик от 30 години, а на хората им е писнало от тях. Той поне не е политик, отбелязва стоящата до него 28-годишна Аманда, малко след като дебатът е приключил и хората се разотиват.


Рекордно високото недоволство и от двамата кандидати не е новина за тези избори, но става все по-важно с наближаването на 8 ноември. Сега имаме огромен брой хора, които са готови да гласуват за кандидатите на трети партии, обяснява пред "Дневник" изследователят на общественото мнение Кенет Викърс от University of Colorado – Boulder.


По-голямата част от тях обикновено се разколебават в последния момент и подкрепят някой от основните кандидати, за да не се окаже, че гласът им всъщност е в полза на човека, когото най-малко харесват. Основният въпрос е как тазвечершното шоу ще повлияе на тях и дали ще ги тласне в едната или в другата посока.


"Тук съм за шоуто" - как изглежда президентският дебат от бар в Денвър

© Александрина Гинкова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: