Детската академия на "Телерик" вече ще приема и ученици от 1 до 3 клас

Бойко Яръмов

© Георги Кожухаров

Бойко Яръмов

Тази статия е част от специалния проект "На училище" на "Детски Дневник". Поредицата разказва за най-важните промени, които влизат в сила от началото на учебната година с новия Закон за училищното и предучилищното образование. Заедно с това родителите могат да си припомнят най-важните съвети на специалистите как да подготвят децата за връщане към работния ритъм и да открият идеи за занимания през годината.


Започна шестият сезон на безплатните работилници по програмиране за деца на Progress, като през тази учебна година се приемат и ученици от първи до трети клас. Работилниците за най-малките се наричат Dojo@TelerikAcademy и са организирани съвместно с CoderDojo България и в партньорство с Дигиталната Национална Коалиция. "Създаването им е логична стъпка от развитието на Детската академията, каза пред "Детски Дневник" Бойко Яръмов, ръководител на "Академията на Телерик" в Progress.


"От една страна, с тях ние вече предлагаме курсове по програмиране за целия период на обучение от първи до 12 клас. От друга страна вярваме, че подобно на останалите предмети в училище, колкото по-рано децата започнат да учат програмиране и да създават сами софтуерни приложения, толкова по-лесно ще ги усвоят", казва Яръмов.




Учебният материал в е изцяло съобразен с възможностите на децата. Те се запознават с основни понятия в програмирането, като създават игри в обучителни платформи като Scratch и Code.org, специално създадени за тази цел.


Всяко дете си има ментор, който му помага и го насочва в програмирането. "Обикновено менторите са по-големи участници от останалите ни инициативи. Виждаме, че за децата програмирането е интересно и забавно, бързо научават нови неща и с голямо желание работят по задачите си", казва Бойко Яръмов.


Регистрацията за работилниците за деца от 1 до 3 клас още не е отворена. Първата работилница ще бъде към края на октомври, уточниха от компанията.


В 11 града в страната ще се провежда и редовното обучение по програмиране за деца от 4 до 6 клас, обявиха от Progress, под чийто бранд "Телерик" вече оперира в България.


Много от децата, които се обучават в "Детската академия на Телерик", продължават да се занимават с програмиране и дигитални технологии – посещават курсовете ни за по-големи ученици, участват в състезания, създават сами софтуерни приложения, които решават задачи от ежедневието. Много от тях се превръщат във вдъхновение за по-малките деца от инициативата ни Dojo@TelerikAcademy, в която участват като ментори, казва Яръмов.


"Нашата цел обаче не е всяко дете да стане програмист. Напротив, ние искаме да събудим интереса на учениците към технологичния свят, да им помогнем да развият умения, които ще ги подготвят за бъдещето. Езикът на бъдещето и иновациите ще се пишат с програмен код. Затова без значение в каква професионална област ще продължат да се развиват, от днешните деца един ден ще се очаква да боравят свободно с програмния код, да мислят логически и креативно. Точно това е и нашата цел в "Детската академия на Телерик" – да им покажем света на програмирането и технологиите и да ги подготвим за бъдещето", обяснява той.


Курсовете се провеждат през уикенда и на въпрос не е ли прекалено натоварващо за децата да се обучават в почивен ден след изтощителна седмица в училище Бойко Яръмов заяви:


"От наблюденията си мога да кажа, че децата чакат с нетърпение занятията в "Детската академия на Телерик". Те не ги възприемат като задължителни учебни курсове, а като място, където се занимават с това, което им е интересно – създават компютърни игри, подготвят за състезания по информатика. Методологията на обучението, подходът на преподавателите, атмосферата в залата – всичко е съобразено с възрастта и потребностите на учениците.


Децата създават трайни приятелства, тъй като са заобиколени от още 20-30 ученици със същите интереси и възраст като тях, и развиват и социални умения. Три часа, колкото е продължителността на едно занятие, минават неусетно."


Кандидатстването за участие в школите в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Кърджали, Габрово, Враца, Разград и Попово включва явяване на входен тест с 40 логически въпроса и е с продължителност 90 минути.


Не е необходима предварителна подготовка или знания по програмиране.


Приетите ученици ще се обучават в направление "Разработка на компютърни игри" или "Алгоритмично програмиране". Необходимо е децата, които искат да кандидатстват, да се регистрират на уебсайта на инициативата. Занятията започват в началото на октомври. Те ще се провеждат в избрани училища партньори на "Детската академия на Телерик". Желаещите да се обучават в тях могат да се свържат директно с преподавателите в съответния град за повече информация за изискванията за прием.


Всичко, което трябва да знаете за: