На 4 октомври Google може да представи платформата, комбинираща Android и Chrome OS

На 4 октомври Google може да представи платформата, комбинираща Android и Chrome OS

Преди почти година The Wall Street Journal публикува информацията, че от известно време Google работи по сливането на платформите Android и Chrome OS и първата ранна версия на комбинираната операционна система може да бъде показана през тази година преди финалното издание през 2017. С наближаването на 4 октомври, когато очакваме много интересни новини от Google, в мрежата се появяват все повече детайли, че тази дата се очертава като много важна за компанията и разнообразните й начинания. Освен новите телефони Pixel, Chromecast Ultra, Google Home и Google Wi-Fi тогава може да бъде демонстрирана и новата платформа с кодово име Andromeda.

Това твърди информация от източници на Android Police, която получава подкрепа и от вицепрезидента на Android, Google Play и Chrome Хироши Локхаймер. В публикация в Twiter той заявява, че първата версия на Android е представена преди 8 години, но има усещането, че и след 8 години ще се говори за случилото се на 4 октомври. Според Android Police тези думи са свързани именно с усилията на Google да слее Android и Chrome OS в едно. Миналогодишната информация на WSJ твърдеше, че това се прави с цел съвместимост на Android с различен хардуер и по-специално с хибридните лаптопи.

По-късно други източници на Android Police разкриха, че Google работи по нов лаптоп с бранда Pixel, който е планиран за третото тримесечие на следващата година. Проектът се разработва под името Bison (наричан е Pixel 3) и може да се окаже първото устройство с Andromeda. Според  информацията става дума за ултратънък лаптоп (под 10 мм) с 12,3” дисплей, който ще може да се ползва и като таблет, но засега не е ясно дали това е продукт като Lenovo Yoga или като Microsoft Surface с отделна клавиатура.

Сред другите характеристики влизат процесор Intel m3 или Core i5, 8GB или 16GB RAM, 32GB или 128GB вградена памет, сензор за отпечатъци, два USB-C порта, 3.5 мм аудиожак, разнообразни сензори, поддръжка на стилус и стерео говорители. Сайтът споменава още 4 микрофона, клавиатура с подсветка, тъчпад с отчитане на натиск и батерия за 10 часа работа. Очаква се цената да започне от 799 долара, а стилуса с технология на Wacom ще се продава отделно. Всичко това ти трябвало да е налично през втората половина на 2017.

Сайтът 9to5google се включи с още детайли за плановете на Google. Той потвърди, че компанията работи по хибриден лаптоп с кодово име Bison с премиера през следващата година, но освен това разкри, че компанията възнамерява да пусне Andromeda и с таблет от Huawei. Твърди, се че устройството ще носи името Nexus въпреки очакванията Google да спре да използва бранда. Става дума за таблета, за който вече се появи информация, че ще има 7” дисплей и 4GB RAM и ще бъде пуснат до края на годината. Сайтът посочва още, че Google тества Andromeda с Nexus 9, но няма да намерения да осигури официална поддръжка заради различни хардуерни ограничения.

Източник: Android Police (1), (2), 9to5google

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция