Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Новата шефка на Финансовия надзор планира силен ръст на таксите

0 коментара
Карина Караиванова, сн:БГНЕС

Новата председателка на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова планира сериозно увеличение на таксите, плащани от пенсионни фондове, застрахователи и от инвестиционната общност, съобщиха сп. "Икономист" и "Капитал". Тя вече е провела срещи с представители на небанковия сектор, на които е съобщила намеренията си.

Целта е ведомството да стане независимо от държавния бюджет и да се издържа почти само от поднадзорните лица, т. е. от бизнеса, който би трябвало да контролира, станало ясно от обясненията на Караиванова. По нейни думи пред бизнеса такъв бил европейският модел.

Бюджетът на КФН за 2016 г. е 10.44 млн. лв., като трансферът от държавния бюджет е 3.2 млн. лв. Годишните постъпления от такси през 2015 г. са били близо 5 млн. лв. Отделно от глобите, които налага КФН, в бюджета ѝ са влезли допълнително 2.3 млн. лв.

Идеята на Караиванова според публикациите е с увеличението на таксите да се покрие почти изцяло държавният трансфер плюс сегашните постъпления от глоби, защото занапред те ще влизат в републиканския бюджет. Целта на прякото насочване на глобите към фиска била комисията да не бъде финансово стимулирана да наказва излишно бизнеса.

Ако идеята на Караиванова се реализира в този вид, излиза, че над тазгодишните 5 млн. лв. от такси догодина трябва да бъдат събрани още 5 млн. лв. Това означава тежестта върху бизнеса да скочи двойно. По неофициална информация идеята на Караиванова е пенсионните фондове да бъдат натоварени повече в сравнение със застрахователите например.

Освен това не е ясно дали новото сериозно натоварване ще доведе до скок и на част от разходите на крайните клиенти на компаниите от небанковия сектор.

В същото време през 2015 г. в пенсионния сектор бе приета програма за намаляване на таксите за потребителите. Удръжката от 5% върху осигурителната вноска беше намалена до 4.5%, колкото е в момента. По план тя трябва да падне до 4.25% през 2017 г., 4% - през 2018 г. и да достигне 3.75% - през 2019 г. Инвестиционната такса също трябва да се свие.

До момента няма официален коментар на КФН по повод идеите на ведомството за бюджет 2017. Знае се обаче, че финансовото министерство принципно подкрепя идеята, но тя ще стане факт само ако по нея да се постигне консенсус с бизнеса.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.