Пламен Стайков спечели рали "Сърбия" и взе националната титла


Българският пилот Пламен Стайков с навигатор Давид Кварацхелия спечели рали "Сърбия".




С успеха при дебютното си участие в надпреварата екипажът на "Стайков рейсинг" си осигури и титлата в националния рали шампионат.


Стайков и Кварацхелия подпечатаха първото място в рали "Сърбия" в неделя, когато станаха две тежки катастрофи и организаторите отмениха по-голямата част от етапите за деня. Една от тези катастрофи реши и състезанието


Победителите в рали "България" Рашид ал Кетби и Карина Хеперле заемаха лидерската позиция, но отпаднаха и това изведе Стайков начело с огромен аванс пред другите екипажи.


Стайков, който кара "Мицубиши Лансър Ево 9", записа четвъртата победа от пет състезания през сезона и спечели държавни рали шампионат за втори път след 2014 г.


Победата в рали "Сърбия" е четвърта за Стайков от петте валидни за националния шампионат състезания през сезона

© www.racepool.info

Победата в рали "Сърбия" е четвърта за Стайков от петте валидни за националния шампионат състезания през сезона


В неделя рали "Сърбия" започна с тежък инцидент, при който Ал Кетби и Хепеларе се блъснаха челно със своята "Фиеста R5" при първото минаване на етапът "Дъбоково". След удара и двамата се озоваха в болница, като Ал Кетби има натъртвания и спукан бял дроб, а Хеперле - счупен на две места крак.


Отпадането на лидерите придвижи Йордан Атанасов с навигатор Ангел Башкехайов до второто място в крайното класиране на рали "Сърбия". Двамата, които също дебютираха в надпреварата, спукаха предна лява гума при първото минаване на етапа "Голден" в неделя.


Този етап обаче също беше отменен, след като сърбите Владимир Зечевич и Дарио Константинович с "Пежко 206RC" катастрофираха тежко, удряйки същия пън от 30-километровата отсечка, който почти успя да извади няколко български екипажа в събота.


Ал Кетби беше лидер в състезанието, преди да катастрофира в неделя

© www.racepool.info

Ал Кетби беше лидер в състезанието, преди да катастрофира в неделя


Благодарение на бързата реакция на другите екипажи Зечевич и Константинович са били откарани мигновено до болницата.


След инцидента спортните комисари и организаторите решиха да позволят на екипажите да карат по отсечката "Дъбоково 2", но тъй като имаше много публика по трасето, този етап също беше отменен и така състезанието приключи по-рано от предвиденото.


Две тежки катастрофи съкратиха състезанието

© www.racepool.info

Две тежки катастрофи съкратиха състезанието


Победителите при автомобилите с един двигателен мост са Владица Рабенович и Петер Хелен ("Рено клио R3"). Те финишираха трети в общото класиране.


Българският екипаж Георги Василев и Стефан Добрев зае четвърто място в генералното класиране и трето в RC2, като въпреки сравнителното познаване на трасетата от участието им през миналата година двамата също имаха проблеми.


Дилян Станков с навигатор Младен Карчев ("Рено клио RS") се нареди пети в генералното класиране, втори при автомобилите с един двигателен мост и първи в RC4.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: