Съдът отстрани от поста кмета на Перущица

В защитата на Минчев се включи и зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

© Юлия Лазарова

В защитата на Минчев се включи и зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

Окръжния съд в Пловдив реши да отстрани от поста кмет на Перущица Ради Минчев, докато тече разследването срещу него, съобщи Би Ти Ви. Според магистратите, ако продължи да е кмет, той може да въздейства на служителите си, които са свидетели по досъдебното производство, а освен това може и да изнесе важни за разследването документи.


Защитата на Минчев, в която се включи и зам.-председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов, обяви, че ще обжалва пред Апелативния съд. Съдията по делото Христо Симидчиев направи коментар, който поставя под въпрос неговата безпристрастност. Пред журналисти той заяви: "Това е христоматиен пример как едни държавни органи раздават с лека ръка пари, а други да не казвам как ги харчат. Общо взето, от общото много е взето."


Кметът на Перущица беше задържан заедно с още няколко негови колеги преди две седмици и беше обвинен в корупция и злоупотреба със служебното си положение. Впоследствие беше пуснат под гаранция от 10 хиляди лева и се върна на работа.


Срещу Минчев, който е кмет от ДСБ, са повдигнати три обвинения - за поискан подкуп от 40 хил. лв., за присвояване на общински пари и за използване на неистински документи. В петък лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че по обвинението за подкуп не са намерени доказателства, а цялата кампания срещу Минчев е медиен пърформанс.


Всичко, което трябва да знаете за: