Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Три четвърти от британските компании обмислят преместване в друга страна от ЕС

Доверието на британския финансов сектор се е понижило още след Брекзит

1 коментар

Три четвърти от британските компании обмислят да преместят дейността си извън страната, след като британците решиха да напуснат ЕС, сочи публикувано в понеделник проучване, цитирано от Ройтерс.

Анкетата е направена от Кей Пи Ем Джи (KPMG) сред 100 британски ръководители на компании, чиито приходи са между 100 милиона британски лири и 1 милиард британски лири (130 милиона долара и 1,3 милиарда долара).

Според допитването 86 процента от анкетираните са сигурни в перспективите за растеж на компаниите си, а 69 процента са сигурни в перспективите за растеж на британската икономика през идните три години.

Обаче 76 процента отбелязват, че обмислят да преместят централите си или дейността си извън Великобритания заради Брекзита.

По думите на британския ръководител на Кей Пи Ем Джи Саймън Колинс над половината от главните изпълнителни директори са на мнение, че възможностите на Великобритания да развива бизнес дейност ще бъдат засегнати, когато страната излезе от ЕС, и за тях е важно да разработят различни сценарии, за да се защитят от бъдещи сътресения.

На въпроса какво би насърчило компаниите да продължат да инвестират във Великобритания повечето директори на компании посочват сигурността по условията за търговия като най-важен фактор.

Кей Пи Ем Джи допълва, че 72 процента от главните изпълнителни директори са подкрепили оставането на страната в ЕС.

Доверието на британския финансов сектор се е понижило

Същевременно ново проучване сочи, че оптимизмът на британския сектор на финансовите услуги се е понижил за трето поредно тримесечие. Това е най-продължителният спад след световната финансова криза от 2009 година, информира Асошиейтед прес.

Проучването на Си Би Ай (CBI)/ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) сред 115 компании сочи, че финансовите къщи, строителните дружества и инвестиционните фирми отчитат най-резкия спад на оптимизма след решението на британците да напуснат ЕС.

Резултатите от проучването са важни, тъй като голям дял от британската икономика зависи от финансовите услуги - около 2 милиона души във Великобритания пряко или непряко работят в сектора на финансовите услуги.

Андрю Кейл, който се занимава с финансовия сектор в консултантската компания ПрайсуотърхаусКупърс, отбелязва, че притесненията са свързани с ефекта на доминото върху хората, производителността и позицията на финансов център, която трябва да бъде запазена.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #1

    Въпреки че островът е обвит в мъгла, европейците продължават да се взират с логичното очакване пред погледа им да се оформи някаква идея или символ на английските претенции и очаквания. В сферата на гадаенето остава нагласата ни да възприемаме Великобритания като следващия данъчен рай, който ще централизира официално функциите си във финансовата си империя, която досега действаше прикрито и нестандартно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.