Деца спасиха 520 дървета от изсичане

Деца спасиха 520 дървета от изсичане

© Анелия Николова

Близо 8 хил. деца от София, Хасково, Варна и Русе предадоха 40 тона хартия и така спасиха 520 дървета от изсичане. В замяна те получиха над 10 хил. нови книги, съобщиха организаторите "Екопак България" на кампанията "Стара хартия за нова книга", която се проведе за четвърти път под надслов "Почисти и прочети".


Децата научиха повече за рециклирането, как да пазят природата и да събират разделно отпадъците и всяко, което заедно с възрастен придружител предаде поне 5 кг стара хартия за рециклиране, получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника.


Близо хиляда деца от Хасково събраха 4.7 тона хартия за рециклиране, спасиха 61 дървета и получиха над 1000 книги. В София 16.2 т стара хартия бяха събрани от 3150 деца, които с помощта на своите родители спасиха 210 дървета и получиха в замяна над 3500 нови книги. Над 2500 книги намериха своите читатели във Варна - повече от 1300 деца събраха 7 тона хартия и спасиха 91 дървета. 2500 деца в Русе предадоха 12 тона стара хартия и получиха в замяна над 3000 нови книги. Благодарение на предадената хартия участниците в празника спасиха от изсичане 156 дървета.




Организаторите на кампанията се погрижиха всяка акция да протече като празник за децата, а и да получат знания за книгите и опазването на природата. В програмата участва екотеатърът "Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка" – три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След шоуто всички деца получаваха комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София.


Проведоха се викторини на литературна и екотематика с подаръци и приятни изненади за децата и техните родители, с много музика, танци, игри и интересни предизвикателства. Лице на кампанията тази година беше Добрият великан – героят от дългоочаквания филм на Стивън Спилбърг по книгата на Роалд Дал ГДВ.


Средствата от събраната стара хартия от децата на Хасково, София и Русе са предназначени за публикуване на специалното издание на кампанията "Ти можеш да спасиш планетата", предварително осигурено от "Екопак България" АД. Събраната хартия от малките еколози на Варна осигури 100 книги за библиотеката на "Социалната чайна" на града.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: