ФИФА разпусна групата за борба с расизма, защото "изцяло е изпълнила мисията си"

Работната група за борба с расизма просъществува около три години

© Reuters

Работната група за борба с расизма просъществува около три години

Работната група за борба с расизма на ФИФА е била разпусната. От световната футболна централа заявиха, че групата изцяло е изпълнила своята мисия.


Звеното беше създадено през 2013 г. от Сеп Блатер по инициатива на тогавашния вицепрезидент Джефри Уеб.


В момента и двамата нямат право да се занимават с футбол. Блатер е наказан за шест години заради скандала с нерегламентирания бонус на Мишел Платини, а Уеб пледира виновен по обвиненията в корупция, които му бяха повдигнати от прокуратурата в САЩ.




"Работната група беше създадена, за да помогне временно с разработването на препоръки. Щастливи сме да обявим, че всички препоръки са изпълнени и всички произтичащи от тях проекти вече са в ход", заяви мениджърът на ФИФА по въпросите с многообразието и борбата с дискриминацията Герд Дембовски.


От ФИФА са изпратили писмо до членовете на работната група, в което им заявяват, че са разпуснати, защото "изцяло са изпълнили своята временна мисия", съобщи "Асошиейтед прес".


"Искаше ми се да съм шокиран от това решение, но за съжаление не съм", каза един от членовете на работната група Осасу Обаювана пред "Гардиън".


"Расизмът във футбола остава изключително сериозен проблем, който е от първостепенна важност и се нуждае от продължаващо внимание. Аз лично считам, че пред работната група имаше още много сериозна работа за вършене, например около световното първенство в Русия. Администрацията на ФИФА обаче изглежда е на друго мнение", допълни Обаювана.


След като Джефри Уеб беше отстранен от футбола, ръководната му роля в работната група за борба с расизма беше поверена на шефа на Футболната федерация на Конго Констант Омари.


"Откакто (Омари) е начело, не сме провели нито една среща с него. Писал съм му повече от веднъж, много пъти съм го питал кога ще проведем среща, но до ден днешен така и не получих отговор от него", обясни Обаювана.

Ключови думи към статията: