Повечето директори на британски фирми обмислят преместване на дейността си, сочи изследване

Повечето директори на британски фирми обмислят преместване на дейността си, сочи изследване

© Associated Press

75% от директорите на компании във Великобритания обмислят да преместят дейността си в чужбина след вота за Брекзит, показва проучване, цитирано от "Ройтерс".


Изследването на KPMG е сред 100 изпълнителни директори на компании с доходи между 100 милиона и 1 млрд.паунда. От тях 86 на сто изразяват увереност в перспективите за растеж на фирмите си, а 69 на сто са оптимисти за перспективите пред британската икономика през следващите 3 години.


Но въпреки това 76% обмислят да преместят или седалището, или дейността на компаниите след референдума от 23 юни за излизане от ЕС.




"Изпълнителните директори реагират на ширещата се несигурност с планиране за извънредни ситуации", обяснява директорът на KPMG за Великобритания Саймън Колинс. "Повече от половината от запитаните смятат, че бизнес средата в страната ще пострада след излизането на Обединеното кралство от ЕС, и ето защо за много от ръководните кадри е важно да имат план за действие при различни сценарии."


Референдумът през юни създаде много неясноти около бъдещите икономически и търговски връзки с ЕС.


Джон Нелсън, директор на Lloyd’s, обяснява пред "Ройтерс", че застрахователният бизнес е готов да премести част от дейността си в страни от ЕС веднага щом Лондон задейства член 50 от Договора за ЕС, с който ще се постави началото на процедурата по излизане.


Съветниците на премиера Тереза Мей вече намекнаха, че тя се надява това да се случи в началото на следващата година. Преговорите по условията за излизането на Великобритания трябва да продължат 2 години.


На въпрос какво би ги накарало да продължат да инвестират във Великобритания след вота за Брекзит, мнозинството от запитаните от KPMG отговарят, че най-важното условие е сигурността на търговските отношения с ЕС.


72 от анкетираните директори са гласували за оставане в съюза на вота през юни.


Всичко, което трябва да знаете за: