Менингит - какви могат да са причините?

Причината може да е както в мозъка, така и извън него
29 авг 2016 22:44, Eкип на Puls.bg
1
Менингит - какви могат да са причините?
Източник: Reuters, архив

 Менингитът представлява възпалително увреждане на мозъчните обвивки и по-точно на меките мозъчни обвивки, които обграждат главния и гръбначния мозък.

Причините за неговата поява са различни и могат да имат различна клинична изява. В някои случаи се касае за невъзпалителен процес, който само наподобява клиничната картина на „истинския” менингит. Затова от съществено значение е установяването на конкретната причина, довела до това състояние, и предприемането на съответните незабавни мерки.

От значение на първо място е вида на инфекциозния агент, отключващ заболяването. Според това менингитите се разделят на вирусни, бактериални, гъбичкови и паразитни. Началото на изява и ходът на протичане на инфекцията са различни при всеки един от тези видове.

Друго съществено разделение на менингитите е според първопричината за развитие на инфекцията – дали тя засяга първично мозъка или е вторична, дължаща се на огнище извън мозъка, което впоследствие обхваща и него.

При вторичните менингити мозъкът може да се засегне по съседство – т.е от разположен наблизо възпалителен процес. Такива са случаите на развитие на менингит след ушна инфекция, синузит, ринит, тонзилит, мастоидит, инфекции на устната кухина, напр. зъбни грануломи и др. Банални манипулации в областта на лицето и главата също могат да доведат до менингит. Другият начин, по който вторично могат да се засегнат менингите е хематогенният, т.е по кръвен път. В този случай огнището на заболяването може да се намира далеч от мозъка, но също да го инфектира – напр. бактериален ендокардит, холецистит, фурункул или карбункул – т.е възпаление на космените фоликули и др.

Някои от по-важните първични и вторични вирусни менингити са:

Първични вирусни менингити – ентеровирусни – Coxsackie, ECHO-вирусни менингити. Често се срещат в детска възраст;

  • Вторични вирусни менингити – херпес зостер, грип, паротит, както и еруптивните заболявания – варицела, рубеола и др.

Продължението на статията за причинителите на менингита четете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари