Испанците може да гласуват по Коледа на трети избори за година

Испанците може да гласуват по Коледа на трети избори за година

© Reuters

Лидерът на испанските социалисти обяви в понеделник, че партията му няма да подкрепи преизбирането на премиера Мариано Рахой и така няма да се сложи край на продължаващата осми месец политическа парализа в страната. Педро Санчес се срещна с Рахой 48 часа преди вот на доверие на премиера в сряда.


Така Испания се насочва към трети парламентарни избори след редовните през декември и извънредните през юни. Сегашните вероятно ще бъдат през декември около Коледа, но при сегашната разстановка на силите на политическата сцена те отново едва ли ще доведат по ясен победител.


Отказът от варианта партията да се въздържи при гласуването драстично намали шансовете на премиера да получи одобрение, за което му трябват съюзници. В неделя консервативната Народна партия на Рахой получи подкрепа от проевропейската либерална партия "Гражданите" (Ciudadanos) и от единствения народен представител на малка партия от Канарските острови, но въпреки това не ѝ достигат 6 гласа за мнозинство от 176 депутати.




Ако изгуби вота в сряда, на Рахой му предстои ново гласуване в петък, за да започне опитът за сглобяване на нов кабинет. Но и тогава няма успех без съгласие на социалистите. Рахой заяви, че "за социалистите да разблокират процеса не означава да подкрепят правителството, просто трябва да направят нещо разумно – да оставят Испания да си има правителство".


Според Санчес консервативният премиер трябва да търси подкрепа от няколко малки регионални партии и срещата им в понеделник е била напълно безсмислена.


Социологическите проучвания обаче сочат, че мнозинството испанци предпочитат социалистите да позволят най-после сглобяване на правителство, а не да ги принуждават да гласуват отново.


El Pais, най-многотиражният вестник в страната, написа в редакционен коментар в понеделник, че социалистите, които изданието традиционно е подкрепяло, трябва да изоставят "абсурдния си инат", дължащ се на"слабост и липса на перспектива". "Споразумението от неделя между Народната партия и Ciudadanos би трябвало да е достатъчно за сглобяване на правителство, защото такава е целта на тази сделка и това искат испанците сега", допълва изданието.


Но социалистите едва ли ще отстъпят и заради това, че пред септември предстоят избори в Галисия и района на баските, където, ако подкрепят Рахой, рискуват да изгубят симпатизанти на левицата.


Страната е със служебно правителство от миналия декември, а партийните лидери не успяват да променят положението и след юнските парламентарни избори. Тази политическа парализа забавя инвестиции в инфраструктура, спира важни назначения в администрацията и дори остави няколко посолства без посланици, включително в Индия и Бегия, а тези в Италия и Русия са помолени да продължат да работят, въпреки че са навършили пенсионна възраст.


Ако и в петък Рахой не получи одобрение да стане премиер, следват 2 месеца на опити за сглобяване на коалиция, но след изтичането им автоматично трябва да се насрочат нови избори.


В сряда ще станат 254 дни, в които Испания ще е без редовно правителство – най-продължителният период в демократичната история на страната. Това все пак остава далеч от рекорда на белгийците, които изкараха със служебен кабинет 589 дни.