Вирусите ни атакуват най-силно сутрин!

В сутрешните часове се разпространяват най-бързо
29 авг 2016 19:44,
1
Вирусите ни атакуват най-силно сутрин!
Източник: Reuters, архив

 Вирусите са по-добри в инфектирането на клетките в определени часове от денонощието, установяват изследователи от Университета в Кеймбридж във Великобритания. 

 
Циркадните ритми в организма и неговите индивидуални клетки помагат или пречат на способността на вируса са инфектира своя приемник. Оказва се, че сутрешните часове са най-благоприятното време за вирусите. 
 
Циркадните ритми са познати още като „биологичния часовник“, който контролира части от физиологията и основните функции в организма, като регулира дейността и ресурсите на клетките. 
 
Отделните клетки имат собствени биологични часовници, с чиято помощ предвиждат промени в околната среда, както и кога да предприемаме определени действия. По време на лабораторни проучвания се потвърждават теориите, според които ефикасността на противогрипната ваксина е свързана и с времето на деня, в което се поставя. Тези данни предполагат и друг метод за борба със болестта. 
 
Изследователите установяват още, че при организмите, при които липсва генът, свързан с циркадните ритми – Bmal1, вирусът се възпроизвежда на по-бързо, без значение от времето на деня.
 
От данните става ясно, че хората, при които има нарушение с циркадните ритми, като тези, които работят и през нощта, може да са застрашени в по-голяма степен от инфектиране с грипен вирус. Проучването също така помага и да обясним защо вирусът се разпространява по-лесно през зимата, когато Bmal1 преминава през сезонни промени. 
 
Специалистите поясняват, че малка инфекция сутрин има потенциала да се разпространи бързо и да засегне целия организъм. Той е податлив в най-голяма степен във фазата на покой, която е около зазоряване. 
 
Данните от проучването са поместени на страниците на Proceedings of the National Academy of Sciences.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари