Facebook ще препоръчва новини без човешка намеса

Facebook ще препоръчва новини без човешка намеса

© Reuters

Facebook премахва екипа от хора, които подбираха препоръчаните истории в опит да гарантира безпристрастен подбор на новините. Вместо това занапред новините ще се избират от алгоритъм и вече няма да има хора, които да пишат кратки описания на публикациите, съобщи компанията.


Макар да не казва конкретната причина за решението си, то най-вероятно е провокирано от скандала, в който компанията се забърка преди няколко месеца. Тогава консерватори я обвиниха в умишлено скриване на новини от подобни сайтове или тяхното омаловажаване. Тя коментира казуса отново, като потвърждава, че не е открила злоупотреби.


Facebook проведе разследване и обяви, че не е открила злоупотреби от страна на служителите си. Все пак компанията обеща да направи подобрения в подбора на новините, за да гарантира безпристрастност. Тя е успяла да направи това с разработката на нов алгоритъм, който в голяма степен автоматизира процеса.




Социалната мрежа твърди ,че това винаги е било нейна основна цел - да използва алгоритми и да обработва повече заглавия. Новата версия на секцията Trending няма да показва конкретни заглавия, а само темите, например Марс, Олимпийски игри и т.н.


Препоръките ще са персонализирани според активността и интересите на всеки потребител. Те вече трябва да са активирани за повечето профили.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: