Отново нов лидер във "Вуелта" - Де ла Крус

Относително непознатият испанец Давид де ла Крус спечели деветия етап от колоездачната обиколка на Испания и излезе начело в генералното класиране за сметка на Найро Кинтана.




Състезателят на "Етикс Куикстеп" завърши 27 секунди пред белгиеца Дрийс Девенинс след убедителна късна атака на последното изкачване в рамките на 164.5-километровия етап от Кистиерна до Алто де Наранко. Той ще носи червената фланелка в следващия етап на "Вуелта" от Лугонес до Лагос де Ковадонга.


Италианецът Морено Мозер финишира трети на шест секунди от Девенинс.


Де ла Крус стартира в етапа от 15-о място, но сега вече води 22 секунди пред Кинтана и с още 19 секунди пред сънародника си Алехандро Валверде, който от своя страна води с осем секунди на Крис Фрум.


Англичанинът завърши заедно с Кинтана, испанския ас Алберто Контадор и колумбиеца Естебан Чавес на 1:56 минути след победителя в етапа.


"В края не съм мислил за лидерството в генералното класиране. Бях толкова близо до победа в етапа, че това беше основната ми цел", заяви Де ла Крус пред испанска телевизия.


"Беше трудно да карам с Девенинс, защото е труден съперник, но сега съм и лидер в класирането. Не мога да повярвам", добави той.


"В някои моменти се чувствах добре, в други не толкова и дори не мислех, че може да спечеля. Но 15 км преди края започнах да мисля, че трябва да се преборя", заяви 27-годишният испанец.

Ключови думи към статията: