Президентът на Узбекистан е откаран в болница

Ислам Каримов е с дълги президентски мандати
Обновена: 28 авг 2016 21:35 | 28 авг 2016 21:20, Петя Славова
12
Президентът на Узбекистан е откаран в болница
Снимка: Reuters

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов е откаран за стационарно лечение и ще бъде подложен на пълни медицински изследвания, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на министерския съвет на бившата съветска република.

"По мнение на специалистите пълните медицински изследвания и по-нататъшното лечение ще изискват определено време", се казва в съобщението. Други подробности засега не се посочват.

78-годишният Каримов изкачи всички етажи на комунистическия партиен апарат по времето на СССР и стана държавен глава на Узбекската Съветска социалистическа република (ССР) през 1989 година. Той успя да се задържи на власт до независимостта на републиката през 1991 година и остана неин президент, припомня АФП.

Оттогава царуването му се състои от дълги президентски мандати, смазващи победи над слабо известните му съперници и масово участие на гласоподавателите на всички избори.

Той беше преизбран начело на страната за нов петгодишен мандат през март 2015 година с над 90 процента от гласовете, без изненада и без реална опозиция, въпреки критиките на международните наблюдатели, натъкнали се на множество нередности.

Редовно обект на критики от международните правозащитни организации, Ислам Каримов има навика да танцува всяка година на традиционен общонароден празник, за да опровергае слуховете за крехкото му здраве, отбелязва АФП.

На 1 септември Узбекистан ще чества 25 години от независимостта си, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
11
 
! Отговори
Прозд Шоп преди 7 години
Клана Буш и клана Клинтън ще се състезават за президентския пост след ядрената война, която те ще направят.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До умен гущер,Така е- 12 вече ги има, остават му още 248! Що да не, възможно е, особено ако се докаже, че наистина е безсмъртен!
2
1
 
1
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
До Укро, Когато стане и той на тази възраст. Смятай колко има още дотогава!
1
18
 
6
 
! Отговори
Урко преди 7 години
А путин кога?!!