Uber е загубила над 1.2 млрд. долара за половин година

Uber е загубила над 1.2 млрд. долара за половин година

© Reuters

Uber регистрира загуба в размер на 1.27 млрд. долара за първата половина на тази година, съобщи агенция Bloomberg като се позовава на свои източници в компанията. Тя не е публична и не е задължена да оповестява резултатите си, затова не коментира темата.


Според източниците на Bloomberg данните са били съобщени на акционерите на Uber от финансовия директор Гаутам Гупта. Той е обявил, че за първото тримесечие на годината Uber има загуба в размер на 520 млн. долара, а за второто тримесечие загубата е над 750 млн. долара. В това число влизат и 100 млн. долара загуба в САЩ, където е най-големият пазар на Uber.


Гупта е заявил, че главната причина за загубите са субсидиите, които компанията дава на шофьорите си по целия свят. Според него постепенно приходите ще се увеличават, защото бизнесът на Uber расте. Той посочва, че през първото тримесечие приходите са били 3.8 млрд. долара, а през второто са достигнали 5 млрд. долара.


Въпреки големите загуби, за сега Uber не може да се оплаче от липса на финанси. Компанията продължава да получава сериозни инвестиции. През последните месеци набра нови 2 млрд. долара, а очаква и още 1 млрд. долара след сливането на Uber China с китайската компания Didi Chuxing.


Всичко, което трябва да знаете за: