Буркините – мюсюлманите се приспособяват към Запада

Мюсюлманките на плажа са съюзници в борбата срещу ИД
Обновена: 26 авг 2016 21:17 | 26 авг 2016 20:40,
30
Буркините – мюсюлманите се приспособяват към Запада
Снимка: БТА

Вместо да ухажват десните избиратели, френските политици трябва да признаят, че мюсюлманките, които обичат да ходят на плаж, са съюзници в борбата срещу извратената идеология на "Ислямска държава", пише Рейчъл Удлок във в. "Гардиън".

Още по темата

Мъже, които принуждават жени да си събличат дрехите - това никога няма да изглежда като свобода, равенство и насърчаване на "добрия морал", независимо от използваните оправдания. Сега вече 15 френски града са взели на мушка обичащите да ходят на плаж мюсюлманки след терористичните убийства през юли в Ница и Нормандия. Когато снимките на френски полицаи, които налагат забраната на буркините, се появиха тази седмица, видяхме не ефикасна мярка за борба с тероризма, а тромав опит за реакция срещу видимите признаци на исляма във Франция.

Бившият държавен глава Никола Саркози, в своя стремеж да привлече противниците на имиграцията от десницата за кандидатурата си за нов президентски мандат, се включи в дебата в сряда вечерта, като заяви, че буркините са шивашки затвор за тялото и провокация, която подкрепя радикалния ислям.

Тази тема се повтаря из цяла Европа, където осезаемият страх от исляма слива своята най-крайна, насилствена и - както казва Чарлз Кърцман в книгата си "Липсващите мъченици" - рядка форма с мирната вяра на обикновените мюсюлмани.

От изследванията на живота на мюсюлманите в западни страни обаче знаем, че повечето от тях не искат да се крият в изолирани гета или да се откажат от културното си наследство и да се асимилират до степен да станат невидими. Те искат да намерят удовлетворяващо равновесие между двете - да се приспособят и интегрират в западните общества и да бъдат признати като даващи своя принос пълноценни граждани в държавите, които наричат свой дом.

В този среден път между изолацията и асимилирането се появиха буркините в Австралия преди едно десетилетие. То бе творение на Ахеда Занети, която искала да създаде бански костюми за мюсюлманки, желаещи да се плацикат във водата заедно с всички други, но същевременно да спазват традиционното ислямско благоприличие.

По същата причина в социалните медии се появиха множество мюсюлмански модни консултанти, най-известната от които е млада британка, известна като Дина Токио. С баща египтянин, майка англичанка и лондонски акцент, тя има над половин милион абонати в YouTube, които гледат ревютата й на лак за нокти халал (обикновеният не върши работа, тъй като водата не може да проникне при миенето за ежедневните молитви) и съветите й към модни мюсюлмански момичета как да се гримират и да навиват чалма. Токио е символ на сливането на ислямската религиозна идентичност и многомилиардната козметична индустрия, която едва е докоснала повърхността на пазара на мюсюлманките.

Религиозните нагаждат не само дрехи и козметика, за да задоволят нуждите си на западни мюсюлманки. Можете да гледате комици, които не използват ругатни, да се шегуват за "летящия бял мюсюлманин", докато ядете пица с пуешки бекон и пиете безалкохолна бира. Съвременната ислямска финансова система се е развила в населените предимно с мюсюлмани страни в отговор на западните пазари и глобалното банкиране от 20-и век и има за цел да избягва заемите с лихва и не-халал инвестиции в свинско, алкохол и хазарт и да насърчава споделянето на риска - това са все стълбове на основаващата се на шериата търговия.

Това, заедно с буркинитe, са примери как мюсюлманите еволюират и се приспособяват към живота на Запад. Покриването на ръцете, краката и главата с плат не е провокационен символ на чуждо покоряване. Няма място за обичащата да ходи на плаж по буркини жена в извратеното виждане на "Ислямска държава" за женската сегрегация, в която жените са напълно скрити и хванати в капан. Подозирам обаче, че това го знаят дори френските политици.

Възходът на десни антиимигрантски движения като ПЕГИДА в Германия, които намират най-голяма подкрепа сред бедната работническа класа и безработните, е тревожен, както и граничещата с фобия реакция на политическите елити на всякаква форма на публична религиозност. Това е контекстът, в който маргинализираните мюсюлмани са уязвими за терористични вербовчици.

Добрата новина е, че огромното мнозинство от мюсюлманите не са податливи на екстремистката пропаганда. Религиозните сред тях - каквито са не всички мюсюлмани, трябва да се признае - успешно намират начини да приспособят разумните изисквания на вярата си към ежедневието в западните страни.

Дали западните политически лидери могат да си позволят да признаят това и да подкопаят десния национализъм, е отделен въпрос.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ядат ,пиятпушат и изведъж се радикализирали и гръмнали.Това съм го чувал вече
14
0
 
5
 
! Отговори
bros преди 7 години
"...многомилиардната козметична индустрия, която едва е докоснала повърхността на пазара на мюсюлманките." Бих казал, че точно тези дами се цапат като за световно, ама айде...
13
1
 
12
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
А още по- голямо приобщаване на мюсюлманите към Западното общество е масовото (засега във Франция и Германия) превръщане на църкви във джамии, и нежния ислямски възглас "Аллаху Акбар", заливащ района на джамията от тонколоните на минарето 5 пъти дневно! Идиотизма няма граници!
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, не, не !!! Всички, които отиват в арабски страни спазват стриктно законите и изискванията им !! Стига криворазбрана толеранстностн!!! КРАЙ !!! Като са в Европа ще махат чула, а като не им харесва - да си ходят там, където това е нормаТова е
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На слабоумните западняци и супер надути французи, които се отнасят толкова арогантно към нас, които сме най.изстрадалите от цяла Европа, така им се пада = да гледат сега *** ханъми!
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте ни занимавали на практика с тази пропаганда на исляма! Няма място за шериата в Европа, това е положението! Или те, или ние! Това е война, и крайно време е всеки да го разбере!
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вместо те като гости на Запада да се съобразяват с правилата там, става точно обратното. налагат се и искат всички да се съобразяват с тях. меко казано нахалство! като искат да живеят както са свикнали - марш обратно откъдето са дошли!
8
13
 
4
 
! Отговори
ало преди 7 години
Хитлер също е обвинявал евреите за кризата и настроил ,,ариийите" последствията са известни. Саркози приемаше Кадафи в двореца където прислугата се знаеше как се носеше тогава нямаше никакви реакци защото парите на Кадафи бяха по напред.
7
1
 
34
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Господи милостиви, как можете да пишете такива ОГРОМНИ И СКАНДАЛНИ глупости ?!Тези въпросните провокират нагло и показват ден след ден как войнствуващия ислам настъпва по цяла ЕвропаИли сте на заплата при мусулманите ?Не виждате ли
6
0
 
18
 
! Отговори
мухамед пис бе преди 7 години
скоро ке приемаме бежанци от високо извисената и морално превъзходната западна европа в източна
5
2
 
25
 
! Отговори
Любопитен преди 7 години
Интересно кое ще се случи по рано..халифат в Европа или демокрация в арабския свят?
4
1
 
56
 
! Отговори
Пълен абсурд преди 7 години
"Буркините-пример как мюсулманите се приспособяват към Запада"Не,госпожо от "Гардиън",Буркините са един от примерите как мюсулманите приспособяват Запада към себе си.И само конете с капаци не го разбраха!То и те ще вдянат,ама чак когато стане късно!Време е за дебат,а после и референдум-"Каква да бъде Европа след 20 години-ислямска клоака или класическа цивилизация".Впрочем среден път(мулти-култи) няма и това започва да става пределно ясно с всеки изминал ден!
3
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В последните години редица съдилища по Европа забраниха в училищата да се постав кръст в класната стая. Било дискриминация. Сега се опитват да ни убедят как да носиш буркини едва ли не било израз на морал...
2
3
 
35
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
Оня ден в Истанбул видях стотици бурки. Грозна гледка. Направо не мога да я мисля Европа. Отива на кино. Тия хора нямат ли диктатор над главата си и почват граждански и всякакви войни.
1
11
 
10
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
Говорят за неща които не разбират. Хаха