Хиляди шотландци поискаха нов референдум за независимост

Според проучване 53% ще гласуват за оставане в Обединеното кралство
87
Хиляди шотландци поискаха нов референдум за независимост
Снимка: БТА

Между три и четири хиляди шотландци дефилираха днес в Глазгоу с искане да се организира втори референдум за независимост на Шотландия след решението на британците да напуснат ЕС, предаде Франс прес.

Докато 52 на сто от британците гласуваха за Брекзит, 62 на сто от жителите на Шотландия се обявиха за оставане в ЕС, което върна на дневен ред темата за нов референдум за отделяне от Обединеното кралство.

След като преминаха по улиците на града, участниците в днешната демонстрация, развяващи шотландски знамена, се събраха на Джордж скуеър в центъра на Глазгоу.

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън заяви в понеделник, че нов референдум за независимост макар и само две години след като шотландските избиратели гласуваха против, трябва да остане като възможен вариант в зависимост от това как Великобритания ще договори бъдещите си отношения с ЕС и дали интересите на Шотландия ще бъдат зачетени.

Проучване на ЮГов, чиито резултати са публикувани днес обаче, показва, че 53 на сто от шотландците ще гласуват за оставане в Обединеното кралство, ако има втори референдум. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: шотландияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
33
 
! Отговори
Sando преди 7 години
To I pri brexit prognozite bqha za ostavane.
74
0
 
34
 
! Отговори
Супер! преди 7 години
Искат. И ще излязат! Който не го кефи това знае, не е в Шотландия, не може да направи нищо!
73
0
 
35
 
! Отговори
Скоти преди 7 години
Давайте Шотландия, и аз смятам, ще трябва да напуснете!
72
1
 
34
 
! Отговори
Шотландия преди 7 години
Изложиха се Англия. Не Шотландия. Шотландия почти цялата искаха да останат в ЕС. и ще излязат от Великобритания! Никак няма да се разпаднат! Англия, Англия ще се разпадне на две! Шотландия ще се подобри и точка!
71
1
 
34
 
! Отговори
Леа преди 7 години
Шотландците не са поданници на кралицата. Не им трябва тази из.ку.кала ба.бичка!
70
1
 
34
 
! Отговори
Ох преди 7 години
И ще получат независимост! Хайде, шлотландци, ставайте независими!
69
2
 
34
 
! Отговори
Независима Шотландия преди 7 години
Шотландия няма защо да стои при т.ъпите англичани. По-умна е от тях. По-добре да си стане независима. По-хубаво ще бъде за тях. Пък и кталицата е една.... Не им трябва. Не им трябва Великобритания!
68
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Още чакат 100 000 те хиляди агнета на границата да бъдат изнесени , в Турция ,както обеща Баш Гербера преди три години . А ония,, ***,, преди 25 -30 години изнасяха само за Катар над един милион агнета ,предимно от Странджа -Сакар .И над 300 хиляди тона ,консерви ,плодови и зеленчуци само за ФРГ. А рекорда от миналата година е 30 хиляди за целият ЕС .По малко от Хасковски окръг - навремето . Пустата статистика . Време е да се демократизира -т.е. в ,, стъкмистика ,,.
67
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова години се борят за независимост. Имат петрол, а са бедни, защото кралицата им го краде. Университетите им ще загинат ако ЕС студентите спрат да учат там. Аз лично не разбирам защо ще им е да остават в кралството при тези обстоятелства. По-скоро очаквам да излязат. Да ти даде съдбата шанс да си осъществиш мечтите и да не го направиш е направо лудост. Лично мнение.
66
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен То комунизма го нема ,ама защо комунистите са начело и ни управлявят. И Че..х.ъл...а и Червеният Гербер от Банкя и Цецка и Цецо-ДС и Краси Велчев (партииният на БГА) и *** и Пульо от Червеното котило -ГРАБ са комунисти .Кел файда, че комунизма го няма а ни управляват комунисти . По скоро лицемери влезли в БКП да изгода . Е ! Изгодиха се ,най сетне .Днес във видни,,демократи,, .
65
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе мъже с поли ни *** кефят!
64
0
 
33
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Първото международно представяне на ИМКО е на Международния симпозиум по роботика в Лондон, където ИМКО управлява българския робот-ръка РОБКО-01. Управлението на робот чрез микрокомпютър е впечатляващо дори за специалистите от САЩ и Япония, които до тогава ползват миникомпютри за управление на роботи, докато представеното от България решение струва десетки пъти по-малко и е значително по-лесно за използване.
63
0
 
33
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Началото на разработването на българските микрокомпютри започва през 1979 г. Първоначалните модели ИМКО (Индивидуален Микро Компютър) са разработени и произведени от ИТКР (Институт по Техническа Кибернетика и Роботика) към БАН през 1980 г. само в 3 броя.Първото международно представяне на ИМКО е на Международния симпозиум по роботика в Лондон, където ИМКО управлява българския робот-ръка РОБКО-01. Управлението на робот чрез микрокомпютър е впечатляващо дори за специалистите от САЩ и Япония, които до тогава ползват миникомпютри за управление на роботи, докато представеното от България реше
62
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещата са още по - прости . Влизаш в най - близкия МОЛ и виждаш що е ко мунизъм . Излизаш от МОЛ - а и виждаш що е капитализъм . Още един преходен период или като адвоката , който през целия си живот гледал едно и също дело .
61
0
 
36
 
! Отговори
до 61 от славянин преди 7 години
Спокойно, докато има капитализъм от комунизма няма да се спасите, защото капитализмът с неговите ''ценности'' раждат комунизма!
60
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да милеете за комунизма,него вече го няма.Няма го и СССР,В Русия е капитализъм,така че с кебабчета и спомени за соца и популиски лозунги,нито соца ще се върне,.нито младоста ви.
59
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До DamМоже би ще ти е интересно да потърсиш повечко информация за компютърните технологии в България.ИМКО-1 е от 1979г. През 1984г започваме производство на IBM клонинги по отворени схеми."Преходът", който дойде 1989г, е планиран и е започнат 10 години по-рано. Още края на 70-те започва целенасочено да се бави прогреса в България и спира обновяването на технологии. Целта е до края на 80-те в България всичко да е морално остаряло, за да има ясен контраст с капиталистическата система.
58
20
 
52
 
! Отговори
Dam преди 7 години
"Бяхме страна специализирана в производството на електроника, заводи за компютри, печатни платки, дискове"Това,което не можете да разберете е, че 1) бяхме в един затворен планов пазар и 2) всичко беше краднато от запада с 3-4 поколения назад в електрониката, когато ние произвеждахме 8 битови копютри,запада има масово производство за дома на 32 битови, за запаметяващите устройства не ми се и говори!И плановия пазар като изчезне кои мислиш, че ще купи 10 годишна технология? Това сме пройзвеждали!
57
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха..те и оставащите в ЕС преди брекзита бяха 53%
56
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
57 Следя статистика т десетилетия , така че знам какво пиша Гърция ни мина по БВП още в среадата на 70 -те