Кризата в Ереван продължава с протести, пострадали и втори убит полицай

Кризата в Ереван продължава с протести, пострадали и втори убит полицай

© Reuters

Най-малко 60 души пострадаха при сблъсъци в петък вечерта между полицията и представители на опозицията в арменската столица Ереван, съобщи Би Ти Ви. Според БТА снайперист от групата въоръжени мъже, която от две седмици е окупирала полицейско поделение в Ереван, уби днес полицай.


Това е вторият убит полицай от началото на кризата в Ереван. По време на щурма на полицейското поделение на 17 юли нападателите убиха заместник-командира на полицейската част, полковник Артур Ваноян. Тогава редица полицаи бяха ранени.


Няколко полицаи бяха ранени и по време на преговорите с нападателите в следващите дни.
Нападателите, окупирали полицейското поделение, са привърженици на намиращия се в затвора опозиционен лидер Жираир Сефилян. Те искат неговото освобождаване и оставката на президента на Армения Серж Саркисян. Първо те бяха взели няколко заложници от персонала на поделението, но после ги пуснаха. В сряда те задържаха в плен трима членове на медицински екип, влезли в сградата, за да окажат помощ на ранени сред нападателите.


От 17 юли насам всяка вечер се провеждат и протести. В петък срещу събота полицията е използвала зашеметяващи гранати, за да разпръсне протестиращите. В центъра на арменската столица е имало над 4000 души.

Play Video

Ключови думи към статията: