Повечето шотландци искат оставане във Великобритания, сочи проучване

Повечето шотландци искат оставане във Великобритания, сочи проучване

© Associated Press

Повечето шотландци подкрепят оставане във Великобритания, въпреки че британците гласуваха за напускане на Европейския съюз - стъпка, на която се противопостави мнозинството в Шотландия. Това съобщи агенция "Ройтерс", като се позова на данни от проучване на общественото мнение, публикувано днес.


Според анкета на компанията ЮГов (YouGov) 53 на сто от шотландците искат да останат част от Обединеното кралство, докато 47 на сто подкрепят отделяне.


По-рано тази седмица премиерът на Шотландия Никола Стърджън каза, че започва подготовка за отделяне от Великобритания, ако това се окаже най-добрият път за страната. "Ако установим, че нашите интереси не могат да бъдат защитени в рамките на Обединеното кралство, независимостта трябва да остане възможност, която Шотландия да има правото да разгледа", заяви тя. Стърджън посочи, че ще предприеме подготвителни стъпки, но не конкретизира какви ще са те.




Само преди две години, също на референдум, шотландците предпочетоха да останат част от Великобритания.


Между три и четири хиляди шотландци пък дефилираха днес в Глазгоу с искане да се организира втори референдум за независимост на Шотландия, предаде агенция "Франс прес".


След като преминаха по улиците на града, участниците в демонстрацията, развяващи шотландски знамена, се събраха на Джордж скуеър в центъра на Глазгоу.


Всичко, което трябва да знаете за: