Проспете пътя си към успеха

Спете по пътя си към успеха - специалните възглавници на Хъфингтън, които също популяризират идеята й за революция на спането.

© Фейсбук профил на Ариана Хъфингтън

Спете по пътя си към успеха - специалните възглавници на Хъфингтън, които също популяризират идеята й за революция на спането.

"Връзката ни със спането е в криза", казва Ариана Хъфингтън в интервю за "Форбс" през този месец.


"Според скорошно проучване на "Галъп", 40% от възрастните американци спят много по-малко от препоръчителните минимум седем часа на нощ", допълва тя с данни твърдението си.




Създателката на "Хъфингтън поуст", която продаде сайта на AOL през 2011г. за над 300 млн. долара, продължава да се занимава като главен редактор с развитието на платформата и разширяването й на други пазари, но от две години проповядва (без да е преувеличено) нуждата от промяна в живота на заетите хора и как те трябва да забавят темпото.


Според нея това няма да попречи на успеха, а ще го подпомогне дългосрочно. Хъфингтън разказва, че изтощението й от работата по сайта и последвал срив със здравословни проблеми я е накарал да преосмисли и промени своя живот. Сега тя се опитва да убеди другите - през съдържание в "Хъфингтън поуст", лекции, срещи, привличане на други известни личности към каузата си. През 2015г. издава първата си книга по темата - "Овладей живота си" (Thrive), последвана през тази - от "Революция на спането" (The Sleep Revolution: Transforming Your Life One Night at a Time).


Темата колко е важeн сънят е фокус в публичните й изяви и за нея Ариана Хъфингтън говори и пред "Форбс".


Да си на линия непрекъснато


"Домовете ни, спалните ни, дори леглата ни са залети с пищящи, вибриращи, присвяткващи екрани. Не е изненадващо, че безкрайните възможности да общуваме с приятели, непознати, целия свят, с всяко телевизионно шоу или филм са пристрастяващи.

Пътници спят на летището във Фрнакфурт

© Alex Domanski, Reuters

Пътници спят на летището във Фрнакфурт


Хората са социални създания, родени сме с желанието да общуваме. Дори да не го правим в конкретния момент, го очакваме непрекъснато. Това състояние на ума не ни помага да се успокоим и да заспим", посочва Хъфингтън.


Успехът не идва на цената на изтощението


"Обезценили сме нуждата от пълноценна почивка и бездействието толкова много, че вече ги стигматизираме", казва Хъфингтън. "Голяма част от обществото страда от колективната заблуда, че сънят е просто изгубено време и че можем да го ограничаваме безкрайно".


Трябва да се освободим от мисленето, че "прегарянето" е цената, която успехът изисква, категорична е тя. Загубата на сън коства на американската икономика над 63 млрд. годишно заради разсеяността и умората на работниците.


На много места доминира идеята, че "прегарянето" е знак на отдаденост към работата. "Тази култура е вредна и за мъжете, но жените страдат най-много – защото те се справят със стреса по-различен начин и защото дори да са напред в кариерата си, у дома те вършат и по-голямата част от домакинската работа."


След премиерата на "Революция на спането", Хъфингтън често показва


любимата стая в дома си - спалнята


или удоволствието от пижама парти (например с дъщеря си).


И говори и за местата, на които хората си почиват и презареждат, на които се отпускат и живеят бавно, за да може да са успешни.

Пижама парти - Ариана Хъфингтън и дъщеря й в спалнята на авторката на "Революция на спането" - <a href="https://www.facebook.com/AriannaHuffington/photos/a.158003868278.115593.17893008278/10154094047803279/?type=3&theater" target="_blank">любимата й стая, заснети от House Beautiful Magazine</a>

© Фейсбук профил на Ариана Хъфингтън

Пижама парти - Ариана Хъфингтън и дъщеря й в спалнята на авторката на "Революция на спането" - любимата й стая, заснети от House Beautiful Magazine


Според Хъфингтън преходът към нова работна култура вече е започнал. Изпълнителни директори на огромни компании като Джеф Безос ("Амазон") говорят публично за това колко е важно хората да се наспиват, а здравната фирма Aetna предлага финансови стимули на служителите си, които спят по повече от 7 часа на нощ в продължение на 20 дни.


Друг вариант е и стая за дрямка на работното място. Хората в "Хъфингтън пост" в началото не искаха другите да ги виждат как си почиват в оживения нюзрум в града, който никога не спи, разказва Ариана Хъфингтън. "Но сега стаята за сън винаги е пълна, правим такива и в други места".


С малки стъпки към спокойствието


Стратегията на самата Хъфинтън за пълноценен сън се състои от пет стъпки:


1. Изключване на всички електронни устройства.
2. Гореща вана.
3. Специални дрехи за сън – пижами, нощници, които да приучат тялото, че обличането им значи, че е време за почивка.
4. Чаша чай от лайка или лавандула.
5. Четене на хартиени книги. Важното е те да не са свързани с работата, а да помагат на ума да се успокои – чрез поезия или художествена литература.


Това са част от съветите, с които Хъфингтън неуморно проповядва нещо ясно, но силно пренебрегвано или дори забравяно – че хората имат нужда да намалят оборотите към по-бавен живот и от достатъчно сън, за да са здрави, работоспособни и щастливи.


* Заглавието е забавен превод на надписа по възглавниците, с които Ариана Хъфингтън популяризира идеята си - "sleep your way to the top"
** Текстът е част от новата рубрика "Дневник за бавен живот".


Всичко, което трябва да знаете за: