Amazon явно не познава границите

Технологичната компания отчете поредни силни резултати
Обновена: 29 юли 2016 21:14 | 29 юли 2016 21:06, Бойчо Попов
6
Amazon явно не познава границите
снимка: Ройтерс

 Amazon.com отчете силни резултати от по-старите и новите си бизнес начинания, като глобалните онлайн продажби на дребно и облачните услуги надминаха очакванията на Wall Street. Освен това компанията прогнозира приходи за текущото тримесечие, които също се оказаха по-високи от очакваните, предава Ройтерс.

Базираната в Сиатъл компания е на гребена на вълната, свързана с насочването на продажбите на дребно към интернет, а нейната видео стрийминг платформа, подобна на Netflix, привлича нови потребители към абонаментната услуга Prime, което пък кара хората да харчат повече в Amazon. Подразделението за облачни услуги Amazon Web Services е най-бързо развиващият се бизнес на компанията, а според анализаторите е следващият двигател на нейния растеж.

„Те надминаха очакванията“, коментира Майкъл Пачтър, анализатор на Wedbush Securities, след като акциите на компанията повишиха стойността си с 2% по време на следборсовата търговия в четвъртък. Forbes изчисли, че главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е изпреварил Уорън Бъфет и вече е третият най-богат човек в света. 

Експанзията в толкова много области изисква значителни инвестиции, ето защо първоначално акциите се потопиха след обявяването на отчета на компанията.

През второто тримесечие Amazon е спечелила 857 млн. долара, или 1,78 долара на акция, докато анализаторите очакваха 1,11 долара на акция според Thomson Reuters I/B/E/S.

Компанията очаква по-слаба печалба през септември – нещо обичайно за нея, на фона на подготовката за коледното пазаруване няколко месеца по-късно, заяви главният финансов директор Браян Олавски.

„Добавяме складове. Наемаме работници“, коментира той, отбелязвайки, че през третото тримесечие фирмата ще отвори 18 нови логистични центъра, в сравнение с шестте, които откри през същия период на 2015 г.

Работната сила на Amazon се е увеличила с 47% през второто фискално тримесечие на годишна база, като в това число влизат и временно наетите служители.

Разходите на онлайн търговеца също ще нараснат, тъй като Amazon удвоява инвестициите си във видео съдържание през втората половина на годината в сравнение със същия период на миналата. Целта ѝ е да привлече потребителите към абонаментните пакети на Prime. Същевременно маржът на печалбата на Web Services се подобрява благодарение на по-голямата ефективност.

Инвестициите вероятно ще ускорят растежа на Amazon през следващите тримесечия, коментира Джон Олсън, анализатор в Edward Jones Research.

Amazon прогнозира, че нетните приходи от продажби за текущото тримесечие ще са в диапазона 31-33,5 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите е за 31,6 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Нетните приходи от продажби на компанията в Северна Америка (нейният най-голям пазар), са скочили с 28,1% до 17,67 млрд. долара. Приходите от Amazon Web Services са се увеличили с 58,2% до 2,89 млрд. долара. Това надмина средната оценка на анализаторите за 2,83 млрд. долара.

Цената на акциите на компанията се повиши до 766,50 долара за брой по време на следборсовата търговия в четвъртък. За сравнение, те завършиха борсовата сесия на цена от 752,61 долара.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Amazon
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как няма да отчитат силни резултати, кат има разни будали да им разнасят пратките за жълти стотинки. В Лондон им плащат по 7.20/ч. на куриерите и ги сгърчват от бачкане. *** докат има будали, ще има и печалбари :)))
4
0
 
7
 
! Отговори
е-потърпевш преди 7 години
Само да предупредя: Амазоновите пратки идват до нас чрез БГ пощи, които нямат грижата да ви доставят пакета в ръцете. Просто го захвърлят някъде по кюшетата пред входа, и вие пиете една много студена вода. Никакви жалби после не вършат работа - никакво обезщетение няма...
3
1
 
3
 
! Отговори
Noname преди 7 години
Do komentara za "Bitaka": Amazon e nai golemia Cloud provider v sveta! Obrazovai se predi da pishesh gluposti.
2
1
 
3
 
! Отговори
сусу преди 7 години
Само да информирам разбирачите. Амазон и Ибей са най-големите онлайн магазини в света. Или поне в цивилизования свят, в който не влиза България.
1
9
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 7 години
Какво и е технологично на Amazon.Един огромен битак.