Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Биоземеделието у нас трайно се увеличава

0 коментара
Биоземеделието у нас трайно се увеличава

Траен ръст на фермерите, занимаващи се с биологично производство, както и на екологична чистата селскостопанска продукция, отчете заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на семинар за перспективите за развитие на биологичното земеделие в Югоизточна Европа, провел се в сряда в София.

Все повече земеделски производители се насочват към това производство, а потребителите търсят здравословна и незамърсена от изкуствени торове храна, коментира Димитров, цитиран от пресцентъра на ведомството.

От 4092 биопроизводители, преработватели и търговци, регистрирани в края на 2014 г. в земеделското министерство, техният брой година по-късно вече надхвърля 4800.

През 2014 г. общите площи, заети в биоземеделие, са 74 351 хектара, което е с около 40 на сто повече спрямо предходната година. Трайно нараства и процентът на площите, включени в система на контрол от използваните земеделски площи за страната, като от 0.5 за 2010 г. достига до 1.5 за 2014 г, според статистиката на агроведомството.

Най-голям дял от биологичното животновъдство през последната година се пада на пчелите – 18.5 на сто, следвани от козите и овцете.

Основните култури, които се отглеждат в България по биологичен начин, са трайните насаждения, които са средно 65 на сто от общо култивираните площи. Други култури, които е радват на интерес от страна биофермерите, са пшеница, ечемик и овес, както и техническите култури, сред които слънчоглед, маслодайна роза, лавандула.

Друг основен сектор на биологичното производство у нас е лозарството и винопроизводството.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.