Прокуратурата откри, че стрелбата в Слънчев бряг е дело на организирана престъпна група

Снимката е от операция по задържането на участници в стрелбата на 9 юни.

© Пресцентър на МВР

Снимката е от операция по задържането на участници в стрелбата на 9 юни.

Бяха събрани множество доказателства, които доведоха до извода, че стрелбата в Слънчев бряг е дело на организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици, изнудване, побои, палежи и други", съобщи днес прокурорът от Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова, цитирана от агенция "Фокус". Тя поясни, че делото за стрелбата по Димитър Желязков вече е в компетентността на Специализираната прокуратура.


Информацията излиза двадесет дни след инцидента, който от МВР беше определен като битов скандал, провокиран от спор за паркомясто. Подобна теза изрази и премиерът.


За ръководител на групата, действаща от март 2013 г., се сочи Божидар Кузманов, който се счита за неформален собственик на заведението, където беше стрелбата. Към момента обвинения за участие в организираната престъпна група са повдигнати на 10 лица. Седем от тях са задържани, а трима се издирват. Това са Божидар Кузманов, Данаил Петков и Марчо Марков.




По думите на Даниела Попова към настоящия момент по делото са извършени множество действия, няколко огледа на местопроизшествието, разпитани са свидетели, част от които са били очевидци на извършвани престъпления от страна на групата, а други са пострадали от нея. "Иззети са оръжия, някои от които членовете на групата са се опитали да укрият в деня на престъплението", допълни прокурорът.


Трима от задържаните от престъпната група - Тодор Славков, Радослав Димитров и Георги Иванчев, са привлечени и като обвиняеми за убийството на охранителя на Желязков и за опит за убийство на Митьо Очите. Спрямо тях е взета мярка за неотклонение "задържане под стража". За останалите четири лица от групата предстои внасяне пред Специализирания наказателен съд на искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража".


"Групата се е опитала да заличи част от следите за престъпната си дейност, след извършване на стрелбата те са взели видеозаписите. Впоследствие записът е предаден от единия от защитниците на обвиняемите, но след експертиза е установено, че е манипулиран", отбеляза прокурорът от Апелативната специализирана прокуратура.


На пресконференцията говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че Специализираната прокуратура продължава да събира доказателства за стрелбата в Слънчев бряг, така че е възможно да има и още обвиняеми.


От своя страна главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов призова, ако някой има данни за политически чадър над Димитър Желязков, да бъде така добър да свидетелства, а не да говори в публичното пространство.


Според него вчерашните арести са извършени без излишна демонстрация. "Когато се говори за организирана престъпна група трябва да се има в предвид, че много от данните, които се събират в досъдебните производства са свързани с преки свидетелски показания, каквито до момента на инцидента нямаше", допълни Костов.