Борисов към ЕС: Платете ни глобата или дайте да строим "Южен поток"

Не може да се спират проекти заради общи интереси, а да плащаме само ние
Обновена: 29 юни 2016 15:21 | 29 юни 2016 15:21,
213
Борисов към ЕС: Платете ни глобата или дайте да строим "Южен поток"
Бойко Борисов и Доналд Туск. Снимка: БТА

Платете ни глобата или ни дайте да строим „Южен поток“. Такова искане поставиха премиерът Бойко Борисов и вицето му Томислав Дончев, които проведоха серия от срещи в Брюксел с представители на Европейската комисия и Съвета на ЕС.
 
Борисов поискал „ясен отговор“ от хората на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и от президента на Съвета Доналд Туск на плановете на България да се развива като енергиен център. Той ги запознал с глобата, която арбитражният съд в Париж наложи на България за спирането строежа на АЕЦ „Белене“ и поискал Еврокомисията да спре наказателната процедура, с която препоръчва България да продаде тръбите и компресорните станции за „Южен поток“, които бяха купени, преди ЕС да забрани строителството на тръбата.
 
Борисов дал няколко варианта на европейските експерти да мислят за тях и да му отговорят писмено. Сред тях са ЕС да заплати 550-те млн. евро, наложени на НЕК за „Белене“ от Международния арбитраж в Париж, да съдейства да продадем реактора, купен за „Белене“ и да поднови строежа на централата. Отделно премиерът е настоял да не се задейства наказателната процедура срещу България, до 300 млн. евро, с които Европейската комисия заплашва заради това, че все още притежаваме тръбите и компресорните станции за спрения „Южен поток“. Борисов поискал и справедливост и ако София бъде наказана, това да бъде сторено и за участието на Атина в бъдещия „Турски поток“, който има същите противоречия с европейското право като „Южния“.
 
„Искам Европейската комисия и Европейският съвет като солидарни с това, което България направи като лоялен член, да бъдат така солидарни с нас – дали ще платят парите, дали ще ни позволят да строим реактор, дали ще ни съдействат да продадем реактор, дали ще ни позволят като частен проект да се строи „Южен поток“, дали Гърция и Турция, бидейки в „Турски поток“, ще получат същите санкции като България, за да не се обиколи Украйна, а не само да ни тикат за превъоръжаване и за флотилия“, заяви премиерът.
 
Той добави, че не може проекти да се спират в името на общите интереси, а плащането да е само за сметка на България.

На 1 и 2 юли външният министър Даниел Митов ще има срещи с руския си колега Сергей Лавров и с турския първи дипломат Мевлют Чавушоглу и ще обсъжда с тях също енергийните проекти, свързани с България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
4
 
! Отговори
н.вълчев преди 7 години
Това е премиер-Тиква! Чака някой да му разреши за да направи нещо за страната си! ***!
135
0
 
3
 
! Отговори
КАК СИЙКА преди 7 години
О ПА ПАЛАЧИНКАТА СЕ ОБРЪЩА !
134
0
 
1
 
! Отговори
навреме преди 7 години
сети ли се?
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Орешарски обясняваше че Южен поток не е грешка ,че ще доведе до много работни места и че имаме нужда от него ,защото в последните 25години нищо не е се е построило в иконом.план в България Б.Б плюваше плюваше а сега на обратно е колко години му трябват за да му загрее реотана България от оазис се превърна в пютиня благодарение на политиците които изпълняваха планът Ран срещу джоб пара ами Б.Б като е толкова заинтересован да разследва тях , а не да иска някой да му плаща
132
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този е опасен за България.Срам ме е от българския премиер.
131
1
 
12
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Може, мо-о-о-же ... В ЕС всичко може! Щом сме поизсулили гащите, ще ги смъкнем съвсем до долу. Сигурно така са поискали ония оттатък Големия гьол !
130
0
 
4
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Може, мо-о-о-же ... В ЕС всичко може! Щом сме поизсулили гащите, ще ги смъкнем съвсем до долу. Сигурно така са поискали ония оттатък Големия гьол !
129
14
 
3
 
! Отговори
Дядо Петър преди 7 години
Рапонът - поредният Троянски кон в Съвета на Европа.Прокарващ интересите на руските империалисти и окупатори.(Какво друго може да очакваме от един мутирал комуноид. А дали изобщо е мутирал?)
128
0
 
1
 
! Отговори
MAKEDONO преди 7 години
Ako be ..... neka bara da platat otsteta . Ako dobie GLOBATA ili DOZVOLA ke gi dobie i izborite.Pameten e BOJKO.......
127
0
 
3
 
! Отговори
Невярващ преди 7 години
Ама верно ли бе?
126
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как лояльный ЧЛЕН это точно подмечено. Бойко тебе самому не стыдно? Ты вообще кто в Болгарии? Или что? ты ЧЛЕН ЕС и США . Хорошо что Россия с вами дел не имеет.
125
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Звучи императивно и с какво ще плашим Брюксел, че да ни обърнат внимание?-bulexitus letalis?!
124
3
 
16
 
! Отговори
Дане преди 7 години
Тиквата никога не е имал собствено мнение. За всичко пита Брюксел.
123
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москва не вярва на сълзи !Най добрият си чекист -Чапаев иде да ти търси отговорност за парите и проекта на една империя.който скоропостижно попиляхте и посрахте за цял един континент
122
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прецакан си бате Б.Вече е късно.
121
1
 
27
 
! Отговори
Аз Малдив преди 7 години
Браво лапнишарани, тия приказки са за вътрешна употреба. Хич и не се надайте Бойко да джавка в Европа - ако си отвори устата, то е за да изплези език.Нещата с тръбопровода са решени - в момента втори кораб с тръби от Япония (3000 парчета) разтоварват в Бургас само този месец - за лятото общо ще са 10, във Варна 3. Порта е препълнен.Отделна тема е, че преди да почне щялата работа с тръбите, за чиято стоянка руснаците плащат огромни пари - дадоха новия порт на концесия, да не печели държавата..
120
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Борисов! Почна да ми харесва!
119
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато не осъдим всички управляващи полетици.БЪЛГАРИЯ Няма СЕ УПРАВИ.Целия народ трябва да страда докато не изчезне или докато не му дойде акъла.България е рай за мутри простиии-ки убиици краци наркодилари мафиози голяма корупция в всички звена
118
16
 
9
 
! Отговори
Да ,бе....ха,ха,хааа преди 7 години
Кргизия и Армения ......ШЕ ВИ ХРАНЯТ С СИБИРСКИ КРАСТАВИЦИ И ......АРМЕНСКИ ДОМАТИ , ГОЛЕМИ КАТО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ВИ КАРТУНИ!!!ШЕ СЕ СПУКАТЕ ОТ ЯДЕНЕ , ЕЙЙЙЙЙ........!!!
117
4
 
27
 
! Отговори
Давай парите бе! преди 7 години
Правилно! 650 милиона евро за Белене и 300 да Южен поток, иначе отиваме в Евразийския съюз и Киргизстан и Армения още сега! Никакви там НАТО-мато и Европейски съюз, който дава парите, при него сме! Краварите да го ... хат! Първо мангизитте, после ще видим! Евала Баце, гледай келепира, другото ще го наредим!