Лукарски се надява България да привлече напускащите Острова компании

Днес Лукарски връчи сертификат за инвестиция клас "А" на "Юнифай Сървис Център" Проектът предвижда разширяване на дейността на компанията чрез преустройство на съществуваща офис площ. Размерът на инвестицията възлиза на 2 454 000 лв. и предвижда разкриване на 200 нови работни места.

© Анелия Николова

Днес Лукарски връчи сертификат за инвестиция клас "А" на "Юнифай Сървис Център" Проектът предвижда разширяване на дейността на компанията чрез преустройство на съществуваща офис площ. Размерът на инвестицията възлиза на 2 454 000 лв. и предвижда разкриване на 200 нови работни места.

Брекзит може да се окаже възможност за България да привлече инвеститори във връзка със сигналите, че ще има отлив на големи компании от Великобритания. Това коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски пред журналисти, цитиран от БТА.


Лукарски отбеляза, че България предоставя доста добри условия за инвестиции, сред които ниските данъчни ставки и оборотни разходи, квалифицирана работна ръка. България по думите на министъра би могла да предостави място за развитие на тези компании, които биха напуснали Великобритания, и това може да се окаже позитив от случващото се с Брекзит.


Министърът призова да не се избързва с оценките за евентуалните негативни ефекти от Брекзит върху България. Той изрази надежда Великобритания да задейства бързо процедурата, "защото няма по-лошо нещо за икономическата среда и бизнес климата от неяснотите и несигурността".




Той напомни, че Великобритания е на осмо място сред търговските партньори на България с "добро като числова стойност салдо" за страната ни. Стойностите на търговския ни оборот не са толкова големи и затова ефектът, какъвто и да било той, не би следвало да е фатален, смята министър Лукарски. От друга страна, той се позова на първоначални изследвания на икономисти и на неофициални сигнали от Великобритания, според които страната ще премине на преки двустранни търговско-икономически договори с всяка държава-член на ЕС, и допълни, че се очаква при преговорите да се постигнат максимално изгодни условия и за двете страни. Каквото и да се случва при тези споразумения, Великобритания ще се третира като трета страна и отношенията ще са такива каквито бяха с Китай или Сингапур, допълни министърът.


В отговор на въпрос Лукарски каза, че законовата възможност за намаляване на прага за инвестиции за получаване на българско гражданство може би ще повиши броя на желаещите, като допълни, че не мисли, че тази промяна ще се отрази на националната ни сигурност. Независимо от размера на инвестициите, всеки кандидат за гражданство минава през стриктни проверки на службите за сигурност, отбеляза министърът.


Днес той връчи сертификат за инвестиция клас "А" по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на "Юнифай Сървис Център" ЕООД. Сертифицираният инвестиционен проект предвижда разширяване на дейността на компанията в България чрез преустройство на съществуваща офис площ. Размерът на инвестицията възлиза на 2 454 000 лв. и предвижда разкриване на 200 нови работни места.

Ключови думи към статията: