Георги Гелев: Само 3.6% от спешните случаи са откарани в отдалечени частни болници и за това има наказани

Георги Гелев, директор на Център за спешна медицинска помощ - София

© Николай Дойчинов

Георги Гелев, директор на Център за спешна медицинска помощ - София

От общо 18 170 спешни случаи, откарани в болница от началото на годината, 1361 са били в частни лечебни заведения. При половината от тези случаи това е било най-близкото лечебно заведение до адреса, но при останалите 676 - не. Това са 3.6% от общото число на случаите и те са подложени на детайлни проверки.


Това заяви директорът на Центъра за спешна медицинска помощ - София д-р Георги Гелев в интервю по Нова телевизия тази сутрин. Гелев изнесе информацията вчера, след като в предаване на журналистката Генка Шикерова по Нова телевизия близки на пациенти разказаха, че линейките подминават най-близката болница и вместо това отвеждат болните в отдалечени частни болници, а лекари от различни места разказват пред камерата, че има устна заповед от ръководството на Спешна помощ да се предпочитат едни болници пред други.


Гелев отрече да има такава устна разпоредба и увери, че инструкциите към спешните екипи е да спазват стандарта за Спешна помощ и да откарват пациентите в най-близкото лечебно заведение. По думите му обаче може да има много обективни причини за промяна на дестинацията, вместо внушението, че зад това стоят интереси.




Вече са проверени щателно всички хоспитализации в частни болници от началото на годината, увери Гелев. От тези 676 случаи, при които това не е било най-близкото възможно лечебно заведение, при 185 дестинацията е била избрана от самите пациенти и близките им, но в останалите случаи е била по преценка на спешните екипи. Според Гелев обективни причини за подобно решение, освен желанието на пациента могат да бъдат например ремонти по пътищата на София и избора на по-бърз маршрут, или невъзможност на конкретни болници да приемат пациенти към момента заради липса на легла, също и заради липса на подходяща апаратура и специалисти.


Наказание вече има за един от конкретните случаи, показани в репортажа на Генка Шикерова, по жалба от страна на близките два месеца преди предаването, обясни Георги Гелев. От квартал "Хаджи Димитър" вместо до ИСУЛ, който е на 1.7 км, или до Окръжна болница на 7 км, линейката отпътувала към отдалечена ортопедична болница. Проверките и на Спешна помощ и на службата "Медицински одит" на министерството потвърдили, че това е нарушение, за което дежурният лекар е бил наказан. Обяснението му било, че това според него бил най-гладкият път за придвижване.


Гелев припомни, че още 13 лекари от ЦСМП бяха наказани за това, че без основание през миналата година редовно са отвеждали пациенти в една определена голяма частна болница. Тази практика вече е спряна и това личи с неколкократно намалено хоспитализиране на спешни случаи във въпросната болницата през тази година.